Bert Kruismans: "Vlaamse én Waalse politici zeggen slechte dingen omdat ze geen stem nodig hebben van de andere kant!"

maandag 16 december 2019 - 16:52
Jean-Luc Crucke, ondervoorzitter van de Waalse liberale partij MR, zegt dat de N-VA de Walen behandelt als 'Untermenschen'. Een zwaar beladen term van de nazi's voor Joden. Hoe komt het toch, dat politici aan beide kanten van de taalgrens, zó met modder gooien?

Ongestraft beledigen

"Het punt is dat Vlaamse politici ongestraft lelijke dingen over Walen kunnen zeggen, omdat die niet op hen moeten stemmen", vertelt Bert Kruismans aan David Van Ooteghem in Spits. "En omgekeerd geldt hetzelfde! Ze denken gewoon dat ze op die manier stemmen kunnen winnen. Maar als je bijvoorbeeld politicus bent in Brussel, moet je wél voor dezelfde stemmen vechten en dan gebeurt dat bijna niet."

Er is bijna géén verschil

Komiek Bert Kruismans werd als Vlaming bekend in Wallonië met one man shows in het Frans en hij kent de Walen goed. "Zoveel verschil is er écht niet. Walen én Vlamingen zijn bezig met de toekomst van hun kinderen, met de vraag of huizen betaalbaar blijven. Ze vragen zich af of ze mogen blijven rijden met hun dieseltje. In Wallonië is er geen rechtse partij en dat is anders. Mensen die daarop willen stemmen moeten iets anders zoeken voor hun proteststem."

We zijn broers en zussen

Dat er weinig verschil is tussen Vlamingen en Walen is niet zo vreemd.
"In de 19de, 20ste eeuw zijn ongeveer één miljoen Vlamingen naar Wallonië getrokken om er te gaan werken", zegt Bert. "Er zijn nu 3.5 miljoen Walen, dus de kans is groot dat één op drie Vlaamse roots heeft."

Wie is de Waalse Bart Peeters?

"Het maakt een verschil of je vrienden hebt in Wallonië of niet. Als je niet alléén Vlaamse politici hoort, maar zélf met Walen praat, krijg je een ander beeld! Misschien is er ook een probleem omdat veel Vlamingen de taal niet goed spreken en de Waalse cultuur niet kennen. Wij weten niet wie de Waalse Bart Peeters is. Dat is andersom ook hoor. Ik hoorde onlangs een interview op RTBf over Bart Peeters en The Radios. Niemand in dat gesprek kende de groep echt, alleen dat éne nummer 'She Goes Nana'. Maar meezingen konden ze al helemaal niet!"

Bert Kruismans

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!