Bijzondere nummers in de 1000 Klassiekers

zondag 23 december 2018 - 13:00
Alle nummers in de 1000 Klassiekers zijn natuurlijk bijzonder. Maar sommigen zijn nog net iets specialer dan anderen. 11 liedjes met een extra laag. Ze worden ontleed door Jan Delvaux.
Jan Delvaux

DAVE BERRY – This strange effect

Dave Berry neemt in 1965 met "This strange effect" - een compositie van Ray Davies van The Kinks - deel aan het Songfestival van Knokke. De Britse zanger wordt de grote sensatie van die Europese zangwedstrijd. Hooverphonic maakt in 1998 een cover. De groep wil de wereld veroveren en dus lijkt een bewerking van zo’n monsterhit een goed plan. Maar "This strange effect" was alleen een hit in België en Nederland. De nieuwe versie doet helemaal niets in het buitenland. Ze wordt wel gebruikt voor een reclamespot in de Verenigde Staten.

BOUDEWIJN DE GROOT – Avond

De oorspronkelijke versie van "Avond" is in 1973 gemaakt door Boudewijn De Groot en Lennaert Nijgh voor een album van Rob de Nijs. De tekst is een liefdesverklaring van Nijgh aan zijn toenmalige echtgenote Anja Bak. De Groot neemt het nummer in 1996 opnieuw op voor zijn derde echtgenote… Anja Bak. Met nieuwe muziek en een andere tekst. ‘Avond’ wordt geen grote hit maar wel een publiekslieveling. Sinds 2003 staat het elk jaar in de top 10 van de Radio 2 Top 2000 in Nederland.

BOUDEWIJN DE GROOT – Jimmy

De grote hit uit het album "Hoe sterk is de eenzame fietser" (1973). Het bijzondere is dat de titel van het nummer - het woord Jimmy dus - niet in de tekst voorkomt.

DIRE STRAITS – Sultans of swing

De eerste single "Sultans of swing" van de Britse groep is meteen een klassieker. Andere voorbeelden van ‘debuuthits’: "Daydream" van Wallace Collection, "Alive" van Pearl Jam en "A whiter shade of pale" van Procol Harum. 

GORKI – Mia

Een afdankertje. "Mia" wordt heropgevist wanneer Gorki in laatste instantie nog een rustig nummer nodig heeft voor zijn debuutalbum. Het leidt aanvankelijk een eerder anoniem bestaan als b-kantje van de single "Soms vraagt een mens zich af". Maar de fans zijn er wild van. De zaal zingt "Mia" altijd uit volle borst mee tijdens concerten. Vanaf de milleniumwende wordt het een vaste klant in de eindejaarslijstjes.

ROY ORBISON - You’ve got it

De eerste single uit "Mystery girl" (1989), het laatste album van Roy Orbison. Hij heeft het nummer "You've got it" slechts één keer live gespeeld. En dat op 19 november 1988 tijdens het Diamond Awards Festival in Antwerpen. Orbison overlijdt twee weken later.

QUEEN – Another one bites the dust

De groep zag geen single of hit in "Another one bites the dust". Het is wijlen Michael Jackson die de groep ervan overtuigt om het alsnog uit te brengen.

OTIS REDDING – (Sittin’ on) The dock of the bay

Otis Redding komt om in een vliegtuigongeval voor "(Sittin’ on) The dock of the bay" is afgewerkt. Het wordt postuum zijn eerste #1. Een van de belangrijke karakteristieken van het nummer zijn de fluittonen aan het einde. Daar moest eigenlijk nog tekst komen. "Marina" van Rocco Granata is een vergelijkbaar verhaal. De ‘no no no no’ was een lapmiddel om te camoufleren dat hij de tekst nog moest afwerken.

SANTANA – Samba pa ti

Instrumentale nummers zoals "Samba pa ti" worden maar zelden klassiekers. Ook in de 1000 Klassiekers: "Apache" van The Shadows.  

FIXKES - kvraagetaan

Het nummer "kvraagetaan" telt twee verwijzingen naar andere klassiekers: 1) Urbanus en 2) "The reflex" van Duran Duran.

U2 – The sweetest thing

"The sweetest thing" werd oorspronkelijk uitgebracht als b-kantje van "Where the streets have no name". Andere b-kanten die later grote hits zijn geworden: "Lena" van 2 Belgen, "God only knows" van The Beach Boys en "Unchained melody" van The Righteous Brothers.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!