Chris Dusauchoit over broodfokkers: "Een bonafide fokker geeft je het dier pas mee wanneer hij zeker is dat zijn dier op een goede plaats terechtkomt"

maandag 21 juni 2021 - 08:30
Foto: Pexels
Dierenexpert Chris Dusauchoit benadrukte bij 'De Madammen' waarom het zo belangrijk is om je goed te informeren voor je aan een hond of kat begint.

Wat is nu precies een broodfokker? "Het woord zegt het zelf, het is iemand die honden kweekt om den brode, om er geld aan te verdienen. Dat is iets helemaal anders dan iemand die honden fokt uit liefde voor het ras", legt Chris uit.

Zo herken je een broodfokker

Volgens Chris zijn er drie kenmerken die verraden dat je met een broodfokker te maken hebt. "Je herkent broodfokkers aan een aantal simpele kenmerken. Kan je gewoon kiezen welk dier je mee naar huis neemt, en word je als toekomstig baasje niet op de rooster gelegd, dan heb je te maken met een broodfokker. Vraagt de fokker jou niet hoe het met je kennis gesteld is over honden of katten, hoe groot je tuin is, hoeveel uren tijd je hebt, enzovoort, dan zit het fout. Een bonafide fokker geeft je het dier pas mee wanneer hij zeker is dat zijn dier op een goede plaats terechtkomt."

"Broodfokkers hebben ook altijd meer dan twee rassen in huis. Ze adverteren op sites met boodschappen als '40 hondenrassen, 19 kattenrassen', en dan weet je dat het onmogelijk is om die dieren correct groot te brengen. Puppy's en kittens moeten bepoteld worden van zodra ze geboren worden, ze moeten door mensen worden vastgepakt, ze moeten mensen ruiken en horen. Ze moeten gesocialiseerd worden voor ze naar een nieuw baasje gaan."

"Bij broodfokkers zal je de 'ouderdieren' niet te zien krijgen. Die zitten vaak in Oost-Europa te fokken in een kippen- of konijnenhok tot ze erbij neervallen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!