Chris Dusauchoit over warme kledij voor dieren: "Niet elke hond houdt van een verkleedpartij"

dinsdag 17 november 2020 - 15:16
Photo by Timothy Meinberg on Unsplash
Het wordt stilaan kouder en we halen onze muts en sjaal boven. Maar ook onze huisdieren hebben het koud! De honden van Chris Dusauchoit dragen nooit een jasje als ze naar buiten gaan. Maar sommige honden hebben er wél nood aan, vertelt hij bij De Madammen.

“Honden uit het Noorden zoals de husky’s of Pyreneese berghonden, honden met een hele dikke vacht dus, die hebben in principe geen extra kledij nodig. Maar denk bijvoorbeeld aan een Spaanse windhond, een teer hondje dus, die kan een extra jasje of dekentje op de rug wel gebruiken. Zij verliezen snel hun temperatuur."

"Het ene jasje houdt de regen tegen, de andere houdt de temperatuur vast. Of je beestje die wil dragen, dat hangt ook van hond tot hond af. Als je hond niet graag buiten komt in de regen, en niet buiten wil zonder die cape, koop dan toch gewoon die regencape en ga lekker naar buiten met je hond! Er bestaan ook hesjes tegen het onweer. Dat zijn drukvestjes, eigenlijk spannende vestjes die een kalmerend effect zouden hebben. Die bestaan zowel voor honden als voor katten."

"Honden geven niet graag toe dat ze pijn hebben"

"Wanneer er in de winter gestrooid wordt, moet je ook de pootjes van je hond in het oog houden. Het zout dat gebruikt wordt kan de pootjes van je hond beschadigen. Ook interessant om te weten is dat een hond niet graag toegeeft dat die pijn heeft. Dus is het belangrijk dat je zelf ook even zijn of haar pootjes nakijkt. Botjes kunnen hier wel helpen. Ook in de zomer tijdens de hete dagen kan je hondje afzien van het hete asfalt. Ook dat kan pijn doen. Wacht dan toch gewoon tot het afgekoeld is."

Duidelijke signalen

“Het klopt ook dat het dragen van kledij bij sommige dieren enorme stress teweegbrengt. Denk maar aan de feestdagen wanneer je ongetwijfeld foto’s ziet passeren van triestige hondjes onder een of ander hoedje. Het is de taak van het baasje om te kijken naar de uiterlijke kenmerken van je huisdier. Als je hond vrolijk blijft zitten met dat hoedje op, dan is er geen probleem. Je hond zal aangeven als het zich niet goed voelt, bijvoorbeeld omdat de kledij klemt, of als ze het niet gewoon zijn om te dragen. Het zal bijvoorbeeld wegkijken, angstig reageren, hijgen of gaat het wit van zijn ogen laten zien. Dat zijn allemaal duidelijke signalen dat je hond wilt stoppen met die verkleedpartij."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!