Daarom moet je vaker een bad nemen

maandag 10 februari 2020 - 16:35
Getty
Neem jij al eens een bad? Je zou het beter wat vaker doen. Want een bad nemen heeft een heilzame werking. Het heeft een positieve invloed op je geest en gezondheid. Lode Godderis, professor geneeskunde aan de KU Leuven, legt het uit in Spits.

Een bad nemen is als sporten

Een studie wijst uit dat wie een bad neemt, evenveel calorieën verbrandt als iemand die een half uur aan een snel tempo wandelt. "Als ons lichaam warmte voelt, wil het die warmte ook kwijt", legt professor Godderis uit. "Dat kwijtraken kost energie. En zo gaat ons lichaam die calorieën verbranden." Dat komt overeen met 140 calorieën op een uur. Een halfuur wandelen of een uur fietsen dus.

Al is een bad nemen geen vervanging voor sport. "Het gaat je niet fysiek in orde maken. Je zal geen marathon kunnen lopen door een voorbereiding in bad."

Je zal geen marathon kunnen lopen door een voorbereiding in bad

Lode Godderis, professor geneeskunde KU Leuven

Een badje troost

Een bad nemen zou ook depressieklachten doen afnemen, blijkt uit meerdere studies. "Bij patiënten die kampten met een depressie zag men significante verbeteringen wanneer ze vier à vijf keer per week een twintigtal minuten in bad zaten."

Dat heeft onder andere te maken met de regulatie van de lichaamstemperatuur. Die kent heel wat schommelingen doorheen de dag. Naar de avond toe piekt die naar ongeveer 37,2°C. Meer naar de ochtend toe, daalt die temperatuur naar 36,2°C. "Als we in slaap willen vallen, dan is het belangrijk dat die temperatuur gaat dalen. En daar kan baden bij helpen. Als je een tweetal uur voor het slapen gaan een bad neemt, dan zetten je bloedvaten uit. Als gevolg daarvan ziet we dat die temperatuur sneller gaat dalen. Daardoor val je sneller in slaap." En natuurlijk heeft onze slaapkwaliteit een heel grote invloed op hoe we ons voelen. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!