De grootste invloed van The Wizard of Oz 

dinsdag 4 december 2018 - 17:15
The Wizard of Oz
In Turijn hebben ze ontdekt dat "The Wizard of Oz" de meest invloedrijke film aller tijden is.

Onderzoekers van de Italiaanse universiteit van Turijn hebben de titels van 47.000 films onderzocht. De vraag daarbij was "Wat is de meest invloedrijke film aller tijden?".
Aan hun computers vroegen de wetenschappers welke film een verwijzing krijgt in andere films. De onderzoekers gingen ervan uit dat de garantie op succes te maken heeft als er een referentie is tussen 2 of meerdere films. 
Ook hoeveel spin-offs of vervolgen een film heeft, bepaalt mee de invloed van de prent.
Voor de universitairen was het niet belangrijk hoeveel positieve beoordelingen een film kreeg.

Over the rainbow

Verrassend was dat niet "Citizen Kane" van Orson Wells op 1 stond, maar wel "The Wizard of Oz". Bijna 3000 maal werd er naar deze film gerefereerd. Het liedje "Over the rainbow" en het zinnetje “I’ve a feeling we’re not in Kansas anymore.” van Dorothy, gespeeld door Judy Garland hebben veel gewicht in de weegschaal gelegd.

De Top 3:

1. The Wizard of Oz (1939)
2. Star Wars (1977)
3. Psycho (1960)

"Citizen Kane", die normaal gezien altijd bovenaan staat in het lijstje van de beste films aller tijden, staat pas op de zevende plaats.

Acteurs

In de top 20 van dit onderzoek staan alleen films die vóór 1980 in de bioscopen te zien waren. En de meesten komen uit Amerika.
Dezelfde zoekopdracht deden ze in Turijn voor de categorie "acteurs". Het resultaat was dat Samuel L. Jackson, Clint Eastwood en Tom Cruise de meest invloedrijke acteurs zijn.

The Wiz

In 1978 werd er een nieuwe versie van "The Wizard of Oz" gemaakt met de titel "The Wiz". De hoofdrollen werden daarin gespeeld door Diana Ross en Michael Jackson. De bekendste liedjes zijn "Ease on down the road" en "A brand new day".
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!