De meest gemaakte beginnersfouten bij het opstarten van een moestuin

maandag 17 mei 2021 - 07:00
©getty
Wil je beginnen aan een eigen moestuin? Bekijk dan zeker eerst eens wat de meest gemaakte fouten zijn, zodat je deze zelf al niet meer kan maken.

Denk niet te groot

Misschien is je enthousiasme heel groot, leuk en zeker houden zo! Maar let op, want een eigen moestuin onderhouden vraagt enorm veel werk. Begin realistisch en met een klein hoekje. Als dit je bevalt, dan kan je altijd uitbreiden. Neem niet meteen te veel hooi op je vork, want een grote moestuin vraagt enorm veel tijd. Maak dus duidelijk voor jezelf of je het al dan niet wil en kan waarmaken. 

Start niet meteen met moeilijke groenten

Geef radijzen, sla, bonen en courgettes eerst de kans. Dat zijn de ideale groenten om mee te starten. Tomaten en aubergines kweken, duurt langer en ze vragen meer zorg. Als je eerst leert omgaan met planten, hoe ze groeien en wat ze nodig hebben, dan gaat de rest vanzelf. Na een tijd kan je dan kiezen voor de groenten die meer uitdaging en tijd vragen. 

Plant niet alles dicht op elkaar

Geef je planten ademruimte. Zaai dus niet alles dicht op elkaar en respecteer de aangewezen zaai-afstanden. Iedere plant heeft een ideale afstand, zoals een courgette. Die bereikt snel een diameter van één tot anderhalve meter. Voorzie dus zeker genoeg plaats! Vooral als je een gezonde plant en goede oogst wil. Planten die te dicht op elkaar staan, verhinderen elkaar om goed te groeien en kunnen zorgen voor schimmels. Vergeet ook nooit de kaartjes van de groenten die je plant bij de juiste zaden te leggen. Anders vergeet je na enkele weken wat waar precies groeit. 

Vergeet geen water en voeding te geven!

Net zoals ons hebben planten water en eten nodig. Planten die vrij gulzig zijn, zijn vooral courgettes en pompoenen, maar ook prei. Wortel- en knolgewassen zijn dit dan weer niet. Gulzige planten moet je extra meststoffen geven, andere kunnen zonder. Kijk uit: te veel meststoffen kunnen je planten ook beschadigen. Wortels kunnen erdoor verbranden en sterven. Maar dat geldt ook voor het geven van water. Te veel water doet de wortels rotten en geeft kans op schimmels. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!