Dokter Devroey over de drukte bij de huisartsen: "Mensen onderhandelen ook vaak. Ze willen vlugger uit quarantaine of ze willen vlugger een test hebben als het niet nodig is"

dinsdag 15 september 2020 - 17:00
Dr. Devroey
Radio 2
Omdat iedereen met een snotneus nu ook coronatesten begint te eisen, is het heel druk bij de huisartsen. Dokter Dirk Devroey geeft een consultatie in 'Spits met David'.

"Snot is een symptoom van een verkoudheid. Om corona te vermoeden, moet er naast snot minstens een ander symptoom bij zijn, zoals koorts, hoesten, plots vallen, plots geen eetlust meer hebben en spierpijn. In Nederland moet je je wel laten testen als je een snotvalling hebt", zegt dokter Devroey.

"In België zijn er 5 hoofdsymptomen waarbij je je moeten laten testen: hoesten, kortademigheid, pijn op de borst en verlies van geur of smaak. Bij die mensen vermoeden we meteen dat ze corona zouden kunnen hebben. Bij de andere 10 nevensymptomen moet je er al twee hebben om te kunnen spreken van een vermoeden van corona", vertelt dokter Devroey in 'Spits'.

High risk

Dokters zouden alleen nog mensen willen testen die 'high risk' symptomen vertonen. "Mensen met een hoog risicocontact zijn gedurende minimum 15 minuten in de buurt geweest van iemand die bewezen positief is. Dat kan jouw partner zijn of iemand waarmee je seks hebt gehad of iemand die uit een rood of oranje gebied terug gekomen is. Het is veel nuttiger om die groep te testen in plaats van heel breed te testen bij iedereen die ook maar zou kunnen besmet zijn."

Patiënten onderhandelen

"In mijn praktijk wordt er vooral heel veel gebeld. Gelukkig komen de mensen niet meteen. De vragen die we krijgen, zijn heel breed. Het gaat van een indicatie om te testen tot wanneer de testresultaten beschikbaar zijn of hoe lang moet iemand in quarantaine moet blijven. Mensen onderhandelen ook vaak. Ze willen vlugger uit quarantaine of ze willen vlugger een test hebben als het niet nodig is. Ik begrijp dat wel. We proberen de resultaten zo vlug mogelijk te communiceren", besluit dokter Devroey.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!