Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Dokter Patrick Vankrunkelsven: “De fruit-, groenten- en broodrekken in de supermarkt zijn een bron van het virus”

wo 1 apr. - 2:46

België doet het heel goed wat betreft maatregelen nemen tegen de verspreiding van het virus, maar als er ergens een plaats is waar we nog een tandje kunnen bijsteken dan is het de supermarket. Ex-politicus en wetenschapper Patrick Vankrunkelsven legt uit.

Wetenschapper Vankrunkelsven ging gisteren nog naar de supermarkt: “Ik moet zeggen dat ik toch wel met verstomming was geslagen als ik zie wat daar nog gebeurt. We weten ondertussen dat virussen heel vaak via de handen worden overgedragen. In een supermarkt zie je de ene na de andere klant dezelfde zaken vastnemen, vooral in de groenten-, fruit- en de broodrayons.”

Tangen in broodrekken zijn altijd al ongetwijfeld een bron van bacteriën, maar in deze tijd natuurlijk ook van virussen.

— Wetenschapper Patrick Vankrunkelsven

De broodrekken 

“Ik zag een man die het broodvak open deed, want dat plastic deurtje moet naar boven geklapt worden, om brood te nemen. Daarna ging hij met zijn arm naar de tweede rij om het meest verse brood te nemen. Hij ging daarbij ging tot de elleboog in het vakje hangen. Daarna liep hij naar het broodsnijmachine en deed daar ook een aantal handelingen waarvan we weten dat al die plaatsen die hij vastnam, ook onmiddellijk door anderen worden vastgenomen. Dat vind ik toch heel raar en bizar dat dat nu nog kan!”

“Hij heeft hij daarbij de andere broden kunnen besmetten”, gaat hij verder. “Er liggen tangen in de broodafdeling, maar dat is bijna het omgekeerde van wat je zou moeten doen. Ook die tangen worden telkens opnieuw op dezelfde plaatsen vastgenomen door mensen. Die tangen zijn altijd al ongetwijfeld een bron van bacteriën, maar in deze tijd natuurlijk ook van virussen.”

De warme bakker of het groentewinkeltje om de hoek

Patrick Vankrunkelsven gaat verder: “In één van de drie supermarkten die ik bezocht, heb ik gezien dat de broden al in zakken staken. Maar men moest ze wel nog zelf snijden. Ik vind dat supermarkten toch nog altijd een aantal dingen doen die volgens mij door de warme bakker of het groentewinkeltje om de hoek veel beter worden gedaan. De producten worden daar maar door één persoon aangeraakt die dan handschoenen draagt, en waar het geld apart of meestal zelfs zonder geld wordt verhandeld.”

“Ik zeg niet dat de zelfstandige bakker of groentewinkel perfect bezig zijn”, gaat hij verder. “Maar wat ik al gezien heb, is dat daar vaak mensen één per één binnen gaan. Daarnaast gaan we ervan uit dat een handelaar zijn handen goed wast en het gewoon is om hygiënisch om te gaan met zijn producten. Zij  zijn het gewoon om handschoenen te dragen en handen vaak te wassen.”

 

Mensen plastic handschoenen geven bij het binnenkomen in de supermarkt, is in deze periode wel een oplossing

— Wetenschapper Patrick Vankrunkelsven

“We weten niet of het virus op groenten of broden blijft zitten, maar we weten wél dat de handelingen die gebeuren: de deurtjes die moeten worden vastgenomen, de tang die gebruikt wordt, …  ervoor kunnen zorgen dat de virussen gedurende uren op het materiaal kunnen blijven zitten. Zo kunnen ze dan ook perfect van de ene naar de andere mens over gaan.”

“Vanmorgen kreeg ik telefoon van de Federatie van de Grootbakkers. De suggestie die daar klonk, is om mensen die de supermarkt binnen gaan plastic handschoenen te geven. Ik ben niet voor plastic, maar in deze periode mag dat misschien wel en is dat een aanvaardbare oplossing", besluit Patrick Vankrunkelsven. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet