Eddie van Halen (65) van legendarische hardrockband Van Halen is overleden

dinsdag 6 oktober 2020 - 23:05
Eddie van Halen is overleden. Dat meldt zijn zoon Wolfgang op Twitter. Van Halen was medeoprichter en gitarist van de legendarische hardrockband Van Halen. Hij was 65 en stierf aan de gevolgen van keelkanker.

"Ik kan niet geloven dat ik dit moet schrijven, maar mijn vader, Edward Lodewijk van Halen, heeft zijn lange en hevige strijd tegen kanker deze ochtend verloren." Met die woorden maakt Wolfgang van Halen vanavond via Twitter bekend dat zijn vader is overleden.

Eddie vocht al zo’n tien jaar tegen keelkanker. Hij was jarenlang een fervent roker, maar kreeg kanker door het metalen plectrum dat hij al zo’n twintig jaar lang regelmatig in z’n mond hield.  

Eddie van Halen is op 26 januari 1955 in Amsterdam geboren. In 1972 richtte hij in Los Angeles samen met zijn broer Alex de hardrockband Van Halen op. In 1978 verscheen hun debuutalbum "Van Halen". Het was een van de meest succesvolle debuutplaten van het decennium.

Zes jaar later verscheen het album "1984 - MCMLXXXIV" met daarop onder meer "Jump", een van de grootste hits van Van Halen, "Panama" en "Hot for teacher". Eddie van Halen nam ook de gitaarsolo van "Beat it" voor zijn rekening, de monsterhit van Michael Jackson uit 1983.

Van Halen behoorde tot de top 20 van best verkopende artiesten aller tijden. In 2007 kreeg de band een plek in de Rock and Roll Hall of Fame. Het magazine Rolling Stone plaatste Van Halen ooit op plek 8 van de top 100 van beste gitaristen.

Beluister hier "Jump", een van de bekendste nummers van Van Halen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!