Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Frank Deboosere over dagrecords: "We moeten nu allemaal aan hetzelfde zeel trekken en ons consumptiegedrag veranderen"

wo 24 feb. - 2:38

Met Valentijn konden we schaatsen bij temperaturen onder nul. Vandaag is het al de vierde dag op rij dat er een temperatuurrecord sneuvelt. Moeten we ons over die grote verschillen op een week tijd zorgen maken? Weerman Frank Deboosere nuanceert bij 'De Madammen'.

Zo'n grote verschillen op een week tijd zijn niet nieuw, zegt weerman Frank Deboosere. "Schommelingen in het weer zijn van alle tijden. Nu ging het van een koude periode naar enkele warme dagen, maar het kan ook omgekeerd. Maar dat is niet per se een gevolg van de klimaatopwarming." Ook records die vier dagen op rij sneuvelen is niet nieuw. "In 1921 hebben we bijvoorbeeld zelfs zes dagen op rij gehad. Later is het ook wel nog vaker gebeurd."

Warmere zomers én winters

Wat vooral belangrijk is om de klimaatopwarming te meten, zijn het aantal dagen op een jaar dat er een record sneuvelt. "We zijn dagelijks beginnen meten in 1892. In de eerste twintig jaar van de metingen sneuvelden er 28 dagrecords met de hoogste temperatuur. Sinds het jaar 2000 zijn dat maar liefst 140 dagen op een jaar." Ook het aantal dagen met de hoogst gemeten minimum temperatuur volgt die aantallen. Een echte koude winter is al lang geleden en ook dat is een gevolg van de klimaatopwarming. "Het aantal dagrecords van de laagste gemeten temperatuur, volgt de omgekeerde curve."

Bij extreme stormen zullen er in de toekomst in kustregio'svan arme landen honderdduizenden tot miljoenen doden vallen.

— Weerman Frank Deboosere

Vijf voor twaalf 

De stijgende tendens in hogere temperaturen over de hele wereld is helaas geen normale slingerbeweging van de natuur. Volgens Frank Deboosere is er één grote schuldige en dat is de mens en zijn gedrag. "We stoten nog altijd te veel broeikasgassen uit. Het zal heel moeilijk worden om dat te veranderen. Het kan, maar dan moeten we nu echt allemaal aan hetzelfde zeel trekken door ons consumptiegedrag te veranderen." We moeten dat niet alleen voor onszelf doen. Wij hebben de middelen om ons te beschermen tegen extreme stormen bijvoorbeeld, maar in armere landen is dat niet het geval. "Voorkomen is beter dan genezen: vaker de fiets nemen en minder met het vliegtuig op vakantie gaan. Dat zal nodig zijn. Ik denk dat een koolstoftaks ook nodig zal zijn."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet