Gloria Gaynor wordt 70: 7 dingen die je nog niet wist over haar!

zaterdag 7 september 2019 - 07:00
Gloria Gaynor
Gloria Gaynor is jarig. Ze wordt 70 jaar.

De Amerikaanse zangeres Gloria Gaynor heeft op zaterdag 7 september een lange adem nodig. Ze mag 70 verjaardagskaarsjes uitblazen.

 

Weetje 1: muzikale familie

Gloria Gaynor werd op 7 september 1949 geboren in Newark, in de buurt van New York. Ze groeide op in een gezin van zes kinderen. Er was thuis altijd muziek aanwezig geweest. Haar vader speelde ukulele en gitaar in een nachtclub. En haar broers vormden samen met een vriend een gospelkoortje.
Nadat Gloria een aantal jaren in diverse nachtclubs gezongen had, belandde ze in 1971 bij een platenfirma. Haar professionele zangcarrière kon beginnen.

Weetje 2: Never can say goodbye

Haar debuutalbum "Never can say goodbye" neemt ze in 1975 op. Met daarop de klassieker "Never can say goodbye", een liedje dat aanvankelijk bestemd was voor The Supremes. Maar uiteindelijk eerst opgenomen door The Jackson 5. De cover van Gloria Gaynor was succesvoller. 
The Communards maakten in de jaren 80 hun eigen versie. Met succes.

Weetje 3: I will survive

In 1978 gaat Gloria Gaynor de studio in voor de opname van het album "Love Tracks". Daarop coverde ze "Substitute", een cover van The Righteous Brothers. Het wordt een singletje met op de B-kant "I will survive". 
"Substitute" flopte, maar als de DJ's in de beroemde discotheek Studio 54 "I will survive" op de platendraaier legden, ging het dak eraf. De radio's volgden en het publiek ook.

Weetje 4: Per toeval

"I will survive" is per toeval door Gloria Gaynor ingezongen. Freddie Perren en Dino Fekaris, 2 componisten van het platenlabel Motown, schreven dit liedje, maar vonden aanvankelijk geen zangeres. Ze spraken af dat de eerste diva die hun pad kruiste het liedje mocht zingen. En dat was Gloria Gaynor
In 1979 kreeg "I will survive" een Grammy Award voor de Beste Disco Opname. In 1998 werd dit het lijflied voor het Franse nationale elftal tijdens het Wereldkampioenschap.

Weetje 5: Queen of disco

In de jaren 70 waren er maar liefst 2 zangeressen die de titel "Queen of disco" kregen. De eerste koningin was Donna Summer in 1975. Drie jaar later kreeg Gloria Gaynor dezelfde bekroning naar aanleiding van het grote succes van de klassieker "I will survive".

Weetje 6: Liefdadigheid

Gloria Gaynor blijft zich momenteel ook inzetten voor verschillende liefdadigheidsinstellingen, waarbij ze niet alleen haar tijd, maar ook haar talenten gebruikt om mensen bewust te maken om fondsen te werven die mensenlevens redden. 

Weetje 7: doctor!

Gaynor behaalde onlangs haar bachelor in de gedragswetenschappen, waardoor ze jongeren en gezinnen beter kan helpen en begeleiden. Vanaf nu mag je haar met "doctor" aanspreken.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!