Hit van het jaar 1996: 'Con te partiro' van Andrea Bocelli

donderdag 7 maart 2019 - 07:00
Andrea Bocelli
Een blinde Italiaanse tenor die de wereld stil kan krijgen, dat moet de hit van het jaar zijn.

In 1996 mocht Andrea Bocelli gedurende 10 weken de koppositie van de Radio 2 Top 30 innemen. Deze klassieke zanger uit Toscane raakte heel wat mensen met het liedje "Con te partirò".

Blind

Toen Andrea geboren werd, werd bij hem de oogziekte glaucoom vast gesteld. Toen hij 12 werd, werd hij helemaal blind toen hij een voetbal op zijn rechteroog kreeg. 

San Remo

De klassiek geschoolde tenor Andrea Bocelli werd ontdekt door Zucchero, toen hij op zoek was naar een geschikte stem voor het liedje "Miserere".
Andrea Bocelli werd in heel Italië bekend na zijn overwinning op het Festival van Sanremo in 1994 met het liedje "Il mare calmo della sera". Hij nam deel in de categorie van de nieuwkomers. 
Een jaar later schreef hij zich nogmaals in voor San Remo met "Con te partirò".  Hij moest zich tevreden stellen met een vierde plaats.
In het najaar van 1995 wordt hij de revelatie van de Night of The Proms. Iedereen én het dak van het Sportpaleis van Antwerpen blaast hij weg met dit liedje.

Boksmatch

In 1996 neemt hij deze hit opnieuw op met de titel "Time to say goodbye". Het wordt een duet met de Britse sopraan Sarah Brightman
Het liedje was oorspronkelijk geschreven voor het afscheid van de Duitse bokser Henry Maske. Het nummer werd voor het eerst gezongen tijdens zijn laatste gevecht in 1996. Daarna lag heel de wereld aan de voeten van Bocelli.
In de Top 100 van de meest gedraaide liedjes tijdens begrafenissen staat "Time to say goodbye" op 1. 
Voor de Spaanse fans zong hij de versie "Por ti volaré".
In 1999 waagde Donna Summer zich aan een houseversie "I will go with you".

Bocelli in space

Toen de Italiaanse ruimtevaarder Umberto Guidoni de ruimte in schoot met de Space Shuttle vroeg hij aan de ruimte-organisatie Nasa om gewekt te worden met "Con te partirò".
In 2001 kocht de eerste ruimtetoerist Dennis Tito voor 20 miljoen dollar een kaartje voor een heen- en terugvlucht in een Sojoez naar het internationaal ruimtestation ISS. In zijn bagage zat ook het album "Bocelli".

Wijn

In 2000 werd Andrea wijnboer als zijn vader overleed. Samen met zijn broer erfde hij de familiale wijngaarden. Voor een goede fles wijn moet je bij Bocelli zijn. Je hebt keuze uit wit, rood, rosé, prossecco en spumante.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!