Hit van het jaar 1999: 'Baby one more time' van Britney Spears

vrijdag 8 maart 2019 - 14:00
Britney Spears
20 jaar geleden leerde de wereld een nieuwe zangeres kennen: Britney Spears.

In november 1998 werd in Amerika de debuutsingle "Baby one more time" van de nieuwe zangeres Britney Spears gelanceerd. Het liedje was oorspronkelijk bedoeld voor het trio TLC, maar deze groep was niet echt geïnteresseerd. Bij ons komt het liedje in februari binnen in de Radio 2 Top 30. Het stijgt door naar nummer 1 en blijft daar 8 weken staan.

Dialect

In "Baby ons more time" zingt de 17-jarige Britney dat ze spijt heeft dat ze haar vorige relatie beëindigde.
Er was enige commotie betreffende het zinnetje "Hit me one more time". Volgens de Zweedse componist Max Martin is het woordje "hit" het Amerikaanse dialect voor "call". In feite zingt ze "bel me nog eens een keer". Het is minder gewelddadig dan dat het lijkt.

Grease

De videoclip van "Baby one more time" werd opgenomen in Venice High School in Los Angeles. Dezelfde school was ook het decor van Grease, de film met Olivia Newton-John en John Travolta. Daar kreeg het de naam 'Rydell High School'.
Venice High School was ook populair bij andere regisseurs. A Nightmare on Elm Street, American History X, Matchstick Men en de TV-serie Glee werden er gedraaid.

Prijs

Van het singletje werden er wereldwijd meer dan 9 miljoen exemplaren verkocht.
Voor "Baby one more time" viel Britney Spears in 1999 drie keer in de prijzen. Ze kreeg een award voor "Best song" tijdens de MTV Europe Music Awards. Britney kreeg de prijs "Choice Single" tijdens Teen Choice Awards. Daarnaast staat er op haar schouw ook de trofee "Best Music Video" van M6/Mellier Premier Clip Awards.
Haar eerste Grammy Award kreeg ze in 2005 voor het liedje "Toxic".
In 2000 gingen de deuren open van haar eigen museum in Kentwood, Louisiana.

Covers

"Baby one more time" werd door heel wat artiesten gecoverd. Bij ons waagden Voice Male en The Van Jets aan hun eigen versie.

Somalië

Toen de internationale scheepvaart last had van Somalische piraten, hadden ze een middeltje gevonden om dit niet-zo-vredelievend heerschap te ontmoedigen in hun werkzaamheden.
Wanneer de piraten met hun bootjes de tankers naderden om deze te enteren, werden ze via luidsprekers verwelkomd met de loeiharde muziek van Britney Spears. Ze werden getrakteerd met de liedjes "Baby one more time", "Oops... I did it again" en "Toxic". 
Het was eens iets anders dan een waterkanon of geweersalvo's.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!