Hou je moestuin gezond met een mulchlaag

woensdag 5 mei 2021 - 09:32
Mulch is een natuurlijke bodembedekker die je bodem beschermt tegen uitspoeling, onkruiden en verdamping. Het is de ideale manier om de grond in je moestuin gezond te houden.

De voordelen van mulchen

Minder onkruid

Onkruidzaden kiemen niet omdat ze geen zonlicht te zien krijgen en uiteindelijk verstikt worden. Ook zaden die zich nog aan het verspreiden zijn krijgen de kans niet om te kiemen omdat ze niet in aanraking komen met aarde.

Je bespaart water

Een flinke mulchlaag tussen je planten houdt het aanwezige vocht in de bodem langer vast. Het voorkomt verdamping en zorgt ervoor dat je minder water zal moeten geven.

Materialen die je kan gebruiken

  • Bladeren: doen prima dienst als mulchlaag in de winter. Meng ze met compost of leg er karton op, dat tegen het eind van de winter verteerd is.
  • Stro of hooi: is erg geschikt om te gebruiken in de serre of kas, maar het kan uiteraard ook gewoon in de moestuin.
  • Grasmaaisel: het bespaart je de kopzorgen om van het maaisel af te geraken en het beschermt je bodem minstens even goed. Leg laagjes van gemiddeld 5 centimeter dik – dikker zou gisting kunnen veroorzaken. Herhaal na 2 weken..
  • Karton: kun je gebruiken als mulchlaag in de moestuin. Kies voor onbedrukt karton. Kranten kunnen ook, maar kunnen inkt verspreiden in de bodem. Combineer het karton met een dikke laag compost, het werkt als een aangename winterjas voor je moestuin.

Meer tips van Angelo Dorny

Nog meer tuintuips vind je op de website van Angelo Dorny.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!