Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Beste Buren

Huisarts Bert Leysen: "We moeten weer leren om beter voor onze familie en buren te zorgen"

di 10 mrt. - 1:30

Zondag 9 mei vieren we Beste Buren. Dé dag om aan je buren te tonen hoe belangrijk ze voor je zijn. Want zoals het cliché zegt: beter een goede buur dan een verre vriend. Dat vindt huisarts Bert Leysen ook. Hij doet een doctoraatsonderzoek over palliatieve zorg. Uit zijn grootschalige enquête blijkt dat niet alleen professionals, maar ook wij een sleutelrol spelen in de zorg voor onze kwetsbare medeburger.

“Niet alleen huisartsen, maar ook verpleegkundigen, kinesisten en patiëntenverenigingen werden in mijn enquête bevraagd. Daaruit blijkt dat er nog een groot taboe hangt rond palliatieve zorg en hulp vragen aan anderen. Want toegeven dat je hulp nodig hebt, blijft heel moeilijk.” De resultaten tonen ook dat palliatieve en kwetsbare mensen minder sociaal omringd zijn. En dat zorgt voor heel wat negatieve gevolgen die de situatie alleen maar erger maken.

“Mensen zijn zelf de kern van een zorgzame samenleving”

“Een van de problemen is dat we te vaak in termen van professionele zorg denken”, verduidelijkt dokter Leysen. Maar dat lukt niet meer. Professionals kunnen niet alles meer zelf doen. Er zijn te weinig artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners om al die zorg te dragen”, legt dokter Leysen uit.“Daarom moeten mensen leren om terug beter voor elkaar, je familie en buren te zorgen”, vindt hij. “Want mensen zijn zélf de kern van een zorgzame samenleving.

Compassionate cities

Dokter Leysen pleit in zijn doctoraat voor compassionate cities. “Het is heel simpel. Als je zelf ziek bent, vragen andere mensen wel eens: “Kan ik iets voor u doen?” Zonder erover na te denken, antwoord je dan automatisch: “Neen, dat moet niet”. Mensen vinden het niet leuk om hulp te (moeten) vragen, maar dat is verkeerd. Eigenlijk moet je zeggen: “Ja, misschien wel”. En dan kun je er nog over nadenken of je het aanneemt of niet. Maar je moet ervoor openstaan”, benadrukt dokter Leysen.

“Omgekeerd ook. Wanneer je zegt: “laat maar weten als ik met iets kan helpen”, doe het dan ook effectief. Maar eigenlijk is die vraagstelling te vaag. Je vraagt beter: “Wat kan ik vandaag voor jou doen?” Je kan ook concreet dingen voorstellen. “Een huisdier is heel belangrijk voor kwetsbare mensen. Je kan bijvoorbeeld vragen om de hond eens uit te laten. Of een keer per week soep brengen, boodschappen meebrengen wanneer je ook voor jezelf naar de winkel gaat”, geeft dokter Leysen als tips mee. “Doe het dan niet een keer, maar voor een lange tijd. Kleine dingen maken een groot verschil.”

"Een goed sociaal netwerk kan even belangrijk zijn als een vaccinatie tegen longinfecties”

“Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het verbreken van sociale isolatie een even groot effect op ons lichaam heeft als een vaccinatie tegen longinfecties of stoppen met roken”, zegt dokter Leysen. “Ik zou graag willen dat beleidsmakers echt inzetten op warme wijken. Buurten waarin mensen elkaar kennen en er voor elkaar gezorgd wordt. De buurt moet eigenlijk een beetje ‘geregisseerd’ en gestimuleerd worden om hechter te worden en de zorg voor elkaar op te nemen. Daar kan de overheid een rol in spelen”, vindt dokter Leysen. “Een goed beleid zal zorgen voor een sterk netwerk rond kwetsbare mensen. Daar geloof ik echt in", besluit dokter Leysen.

Meer informatie over compassionate cities vind je hier

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet