James Bond rijdt altijd graag met een Aston Martin

zaterdag 25 september 2021 - 09:00
James Bond Aston Martin
De meest iconische James Bondauto is de prachtige zilvergrijze Aston Martin DB5 die voor het eerst te zien was in ‘Goldfinger’. Toen zat Sean Connery nog achter het stuur.

Goldfinger

De meest iconische James Bondauto is de prachtige zilvergrijze Aston Martin DB5 die voor het eerst te zien was in ‘Goldfinger’ met toen nog Sean Connery achter het stuur. Deze ‘meest coole auto ooit’ stak in ‘Goldfinger’ al vol met gewèldige gadgets die het leven van de booswichten flink zuur maken: de passagiersstoel is eigenlijk een schietstoel, er is het kogelvrije schild achter de achterruit, of de mitrailleurs die van achter de richtingaanwijzers tevoorschijn komen, en niet te vergeten de uitschuifbare stervormige wielnaven die de banden van de auto van de slechterik aan flarden snijden als die te dichtbij komt. Een ideetje geïnspireerd op de film Ben Hur.
De Aston DB5 van James Bond werd in 2010 gekocht door een Amerikaanse bankier uit Cincinnati die er met de glimlach 31,7 miljoen euro voor neertelde!

The Living Daylights

De exclusieve Britse sportwagens van Aston Martin zijn sowieso de favoriete auto’s van de Engelse geheimagent 007. In ‘The living daylights’ uit 1987 scheerde Bond met een andere Aston, de V8 Volante over een skipiste. De auto had daarvoor als hulpmiddelen raketaandrijving en ski’s die hem tot een soort van mega-opgepepte sneeuwscooter maakten.

Onzichtbaar

Een andere spectaculaire Bondauto was de Lotus Esprit S1 in ‘The spy who loved me’, die onder water kon varen. Of de Aston Martin V12 Vanquish in ‘Die another day’ die zelfs onzichtbaar kon worden!

't Is logisch dat een Britse geheimagent met een Britse auto rijdt, maar in ‘Golden eye’, ‘Tomorrow never dies’ en ‘The world Is not enough’ doken er plots Duitse BMW’s op. Dat zorgde volgens de Beierse constructeur voor een flinke ‘boost’ in de verkoop van hun Z3 Roadster. Al die mensen die zo’n Z3 kochten, voelden zich waarschijnlijk een heel klein beetje James Bond. Die putsch van BMW had alles te maken met de centen en met de auto’s waarmee BMW in de jaren ’90 bij de Bond-producers kwam aankloppen.

Landrover en Jaguar

Net hetzelfde deden Jaguar en Landrover voor ‘Skyfall’. De ooit door en door Britse auto’s, die nu in de Indische handen van Tata zijn, stelden liefst 77 auto’s ter beschikking. Zo reed agente Eve in de spectaculaire openingsscène een race tegen een trein in een Landrover Defender.

De bazin van Bond, M, een rol die gespeeld werd door Judy Dench, reed in een chique Jaguar XJ-limo. In de film waren ook flink wat Range Rovers te zien. De Beetle van het Duitse Volkswagen krijgt in ‘Skyfall’ een minder benijdenswaardige rol toebedeeld, want de Kevers kwamen alleen in beeld wanneer ze letterlijk van een rijdende trein werden gewipt. Die Britten toch hé!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!