Jelle Cleymans in de nieuwe podcast ‘De Allereerste Keer’: "Op de fiets tussen het fruit en de velden komen de ideeën vanzelf aanwaaien"

woensdag 20 januari 2021 - 12:18
‘De Allereerste Keer’ is een nieuwe podcast bij Radio 2. Daarin heeft Cathérine Vandoorne het over opnieuw beginnen sporten. De eerste aflevering gaat over Jelle Cleymans en zijn eerste keer.

“Ik had nooit gedacht dat ik de centrale figuur zou zijn in een podcast over sporten”, zegt Jelle Cleymans. Hij is musicalster, acteur en zanger. Maar geen atleet: “Ik ben het niet en ik zal het ook nooit zijn.”

Jelle op een koersfiets

In de podcast ontmoet je Jelle midden in de Waaslandse velden op de koersfiets. “Ik heb mijn koersfiets gekocht in 2008. Sindsdien was dat met pieken en dalen, maar ik moet bekennen dat ik sinds de eerste lockdown weer heel veel ben beginnen fietsen. Dat was voor mij de ontsnapping uit mijn huis, want dat mocht dan nog wel. Ik woon in het centrum van Antwerpen en op deze manier ben ik alle fietsroutes rond Antwerpen gaan exploreren. Het Waasland is mijn favoriet: Kruibeke, Beveren, … Dan moet ik gewoon de voetgangerstunnel door en opent zich een wereld aan wegen langs het water en door de velden.” 

Waar was ik nu het gelukkigst? In Thailand tussen de toeristen? Of in de Ardennen op mijn fiets tussen de bomen, helemaal alleen?

Jelle Cleymans

“Ik ben heel graag beginnen fietsen. Zo graag zelfs dat ik in juni een week ben gaan fietsen in eigen land, maar toch ook op verlof. Een half jaar daarvoor was ik nog in Thailand voor een maand, maar waar was ik nu het gelukkigst? In Thailand tussen de toeristen? Of hier in eigen land in de Ardennen op mijn fiets tussen de bomen, helemaal alleen?”

Liedjes schrijven op de fiets

Hij zegt van zichzelf dat hij geen atleet is, maar het lukt hem wel om op de fiets door te duwen tot hij in een staat van volledige ontspanning geraakt. “Je hebt twee verschillende soorten sport. Een sport waar je helemaal het onderste uit de kan haalt. Maar ik ben eerder een andere soort sporter. Ik ga mijzelf geen pijn doen, maar ik vind het wel heel fijn om mijn gedachten te verzetten op de fiets. Om totaal relax te zijn. Mijn gedachten zijn helemaal weg. Ik heb al liedjes geschreven op de fiets.”

“Als ik op mijn fiets zit, heb ik niet het gevoel dat ik iets moet bewijzen. Dan ben ik verzonken in gedachten. Er zijn liedjes die ik heb geschreven op de fiets. Flarden tekst die ik heb geschreven omdat ik in een totale ontspanning ben. Dat is wat ik leuk vind aan fietsen. Op een bepaald moment zat ik vast in een nummer. Maar ik zat op de fiets en opeens viel alles in elkaar. Ik had nog één zin nodig om het liedje verder af te schrijven. Ik was in Haspengouw aan het fietsen tussen het fruit en de velden, en dan komen die ideeën vanzelf aanwaaien.” 

Veel mensen zeggen dat biljarten geen sport is, maar dat is het absoluut wél.

Jelle Cleymans

Biljarten

Jelle Cleymans speelt competitie biljarten, vertelt hij in de eerste aflevering van ‘De Allereerste Keer’: “Carambole en bandstoten speel ik, maar dat ligt jammer genoeg stil nu. Veel mensen zeggen dat dit geen sport is, maar dat is het absoluut wél. Dat doe ik echt heel graag en daar kan ik totaal mijn gedachten mee verzetten.” 

“Biljarten is een sport, maar natuurlijk geen conditionele sport. Het is niet goed voor de conditie, maar het is goed voor het hoofd. Het is een sport, want er is ook een technisch element. Je moet je lichaam volledig beheersen. Mensen die dat niet spelen, denken dat dat niet waar is. Dat is echt zo! Ze noemen het een oude mannensport en dat is eigenlijk onterecht. Maar langs de andere kant is het iets dat je op hoge leeftijd kan doen. Het is zo moeilijk, verschrikkelijk moeilijk, dat je veel tijd nodig hebt om te kunnen trainen. Ik krijg les van Ludo Dielis, maar ik mis hem nu wel want de lessen liggen al even stil.”

Als je drie musicals per dag speelt, heb je 10 à 12 kilometer in de benen.

Jelle Cleymans

Jelle in conditie

Om zo’n gigantische musicals te spelen, soms wel 10 keer per week, moet Jelle uiteraard ook goed in vorm zijn: “Ik train niet extra, maar omdat je natuurlijk zes weken repetitie hebt, bouw je dat vanzelf op. Ik moet zeggen dat 14-18 en 40-45 zeer fysiek waren voor mij. Die eerste maanden, toen Jonas en ik er 10 speelden, moest ik niet extra sporten. Ik dronk niet, omdat dat slecht is voor de stem. Maar in een mum van tijd verloor ik 5 kilogram. Gewoon door elke dag paraat te staan en niet te drinken. Elke dag stap je tijdens zo’n repetitie tussen de 12 000 en 14 000 stappen. Dat is gigantisch veel. Als je er zo drie op een dag speelt, heb je 10 à 12 kilometer in de benen. Ik moet in mijn scènes ook heel veel dingen dragen, klauteren, sprinten, … Dat is een volledige work-out.”

Jelle moet zichzelf vaak over de drempel van zijn voordeur sleuren als hij wil gaan sporten, maar vaak is hij heel erg blij. Nog een tip van hem: “In deze tijden helpt het mij enorm dat mijn bubbelcontact me aanport om te gaan sporten. “Kom, we gaan lopen!” En dan ga je dat ook doen. Ik loop en wandel nu ook veel, met een podcast in de oren. En thuiskomen na het sporten en een pintje opentrekken. Achteraf is alles ook veel fijner!

Heb je nog dat laatste kleine duwtje nodig om voor die eerste keer te gaan sporten? ‘De Allereerste Keer’ kan je beluisteren via de app van Radio 2 of via je favoriete podcast-app.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!