John Fogerty viert zijn 50-jarige carrière in Het Sportpaleis: 6 weetjes over de zanger van Creedence Clearwater Revival

woensdag 12 februari 2020 - 14:28
John Fogerty
Jim Dyson
John Fogerty komt op donderdag 11 juni 2020 in Het Sportpaleis in Antwerpen. Hij gaat er zijn gouden jubileum van zijn muziekcarrière vieren met zijn Belgische fans.


1. Een nieuwe naam

Eind jaren 50 vormde John Fogerty samen met zijn oudere broer Tom een bandje met de naam Tommy Fogerty and the Blue Velvets. Daarna kwam er een naamswijziging en werd het eventjes The Golliwogs. In 1968 produceerden ze hun eerste album met de nieuwe naam Creedence Clearwater Revival
De groepsnaam is een samenvoeging van 3 namen. Creedence komt van Credence Newball, een vriend van Tom Fogerty. Clearwater verwijst naar een tv-reclame voor Olympia-bier dat de smaak van helder water ('clear water') zou hebben. 
Revival
staat voor de nieuwe 'muzikale adem' van de groep.

2. In de handtas

In 1993 kreeg Creedence Clearwater Revival een terechte plaats in de prestigieuze Rock and Roll Hall of Fame. De weduwe van Tom Fogerty bracht de asse van haar gecremeerde echtgenote mee naar de plechtigheid in haar handtas.
De andere groepsleden Stu Cook en Doug Clifford verlieten de zaal toen ze vernamen dat John Fogerty de CCR-liedjes zou zingen samen met de groep van Bruce Springsteen. Fogerty had geen zin om met Cook en Clifford op het podium te staan.

3. Ontevreden op Woodstock

Creedence Clearwater Revival stond ook in 1968 op de affiche van het legendarisch Woodstock-festival. Omdat ze uiteindelijk pas om 3 uur 's morgens mochten optreden, wilde de groep niet dat hun optreden verscheen in de film en op het album van het festival.
Daarmee wou de groep zijn ontevredenheid uitdrukken.

4. Proud Mary

De bekendste cover van 'Proud Mary' staat op naam van Ike & Tina Turner uit 1971. Twee jaar eerder had John Fogerty het liedje geschreven en opgenomen met Creedence Clearwater Revival. Boze tongen meenden te weten dat het nummer over marihuana ging. Volgens Fogerty is er niets van aan. Het liedje gaat over een stoommachine in een raderboot Queen, die destijds op de Mississippi-rivier vaarde. Stoommachines kregen toen vaak ook namen.

5. Bad moon rising

De inspiratie voor 'Bad moon rising' haalde John Fogerty uit de film 'The Devil And Daniel Webster', waarin een orkaan lelijk huis houdt in een stadje. 
In dit liedje zit één van de meest verkeerd begrepen liedjesteksten. De zin "There's a bad moon on the rise" wordt vaak verstaan als "There's a bathroom on the right" Af en toe zingt John Fogerty tijdens zijn concerten ook deze alternatieve versie tot groot jolijt van het publiek.   
'Bad moon rising' behaalde zijn hoogste positie in de Amerikaanse hitlijsten na de succesvolle landing van Apollo 11, de raket die in 1969 naar de maan ging. Het woordje 'moon' in de titel was al voldoende voor het succes van de plaat. 

6. Who'll stop the rain?

'Who'll stop the rain?' wordt beschouwd als een protestlied tegen de Vietnam-oorlog, wat niet juist is. John Fogerty vertelde tijdens een concert dat hij dit liedje na het Woodstockfestival schreef toen de regen met bakken uit de lucht viel. Hij zag hoe het publiek, waaronder sommigen naakt, ondanks de regen in de modder bleven dansen. Fogerty reed na het optreden naar huis en schreef deze klassieker.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!