Journalist Bart Steenhaut is blij met het verfrissend geluid van de nieuwe single van U2: "Het is eens iets anders dan de klassieke U2-sound"

vrijdag 22 november 2019 - 12:40
U2
Christian Peterson
U2 heeft een nieuwe single 'Ahimsa'. Het is een samenwerking met de Indiase superster A.R. Rahman.

Ahimsa

Het is lang geleden dat we nog eens iets hoorden van de Ierse groep U2. En daar is nu verandering in gekomen. Bono & co hebben samen met de Indiase zanger A.R. Rahman het liedje 'Ahimsa' opgenomen.
In De Madammen vroegen we journalist en U2-kenner Bart Steenhaut wat zijn oordeel is.

Bart Steenhaut: "Het is alvast een goed U2-liedje. De titel 'Ahimsa' wil eigenlijk zeggen 'zonder geweld'. Het is een eerbetoon aan de politicus Mahatma Ghandi. Het liedje past perfect in de ideologie en filosofie van U2. 
Het liedje 'Ahimsa' past perfect in de aankondiging van de tournee van U2 in Indië. Op 15 december staat U2 namelijk voor het eerst in Indië. Daar gaan ze het volledige album 'The Joshua tree' spelen. 
Aan het eind van het jaar komen er nog 4 samenwerkingen met Indiase artiesten."

Wie is A.R. Rahman?

Bart Steenhaut: "Voor het liedje 'Ahimsa' ging U2 een samenwerking aan met de Indische zanger A.R. Rahman. Hier is hij niet zo'n grote naam. Rahman is één van de supersterren van het Aziatische continent. Hij is vooral gekend van de soundtrack van de film 'Slumdog Millionaire'. A.R. Rahman zat ook in het gelegenheidsgroepje SuperHeavy met Mick Jagger, Dave Stewart, Damian Marley en Joss Stone. Van deze groep ken je zeker nog het liedje 'Miracle worker'."

Is U2 nog belangrijk?

Bart Steenhaut: "Ik heb U2 al een aantal keren kunnen interviewen en heb hen ook al een 60-tal keren aan het werk gezien. De liedjes van U2 maken in feite de soundtrack van mijn leven. De mannen van U2 zijn sympathieke gasten. Het zijn Ieren, je kan er een pint mee pakken.
Waarom is U2 nog zo'n grote belangrijke groep? Als je al een hele tijd meedraait, zijn er altijd hoogtes en laagtes. En als je daarbij zo koppig bent om door te gaan, komt er af en toe een nieuw geluid. Zoals nu bij deze nieuwe single. Het is een verfrissend liedje. Het is eens iets anders dan het klassieke U2-geluid."

'Ahimsa' is een verfrissend liedje. Het is eens iets anders dan de klassieke U2-sound.

Bart Steenhaut in De Madammen

Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhi was een Indiase politicus. Hij was één van de grondleggers van de moderne staat India en voorstander van actieve geweldloosheid als middel voor revolutie. In 1948 werd hij vermoord door extremistische hindoe.
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Gandhi werd geboren.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!