Jullie tips en inspiratie voor het kiezen van kindernamen

donderdag 10 december 2020 - 12:20
Photo by Picsea on Unsplash
Weinig dingen die moeilijker én belangrijker zijn dan het kiezen van kindernamen. Je kind draagt die naam natuurlijk heel zijn of haar leven mee, dus het moet goed zitten. Dit zijn jullie tips en inspiratiebronnen voor het kiezen van kindernamen.

Houd rekening met flauwe mopjes

Veel mensen houden de naam van hun toekomstige spruit graag geheim tot de geboorte. Maar misschien is het wel een goed idee om ‘m toch eens te testen bij vrienden of collega’s. Zo vermijd je misschien flauwe mopjes of woordspelingen die jij over het hoofd gezien hebt.

Ik ben wel blij met mijn naam maar vroeger op school was het minder fijn. Hoe vaak ik de opmerking kreeg ‘Waar is Barbie?’. En iedereen dacht origineel te zijn. Niet dus! Zeer frustrerend.

Ken De Prins uit Mechelen

Alliteraties

Bij een alliteratie is de beginklank van twee woorden, of namen in dit geval, gelijkend.

Ik had voor de voornamen van mijn kinderen maar een wens: het moest een alliteratie zijn. Dat klinkt altijd goed. Geef toe: Nele, Naomi en Ninke Neirynck.

Dirk Neirynck uit Mortsel

Internationaal en regionaal

Houd er misschien ook rekening mee dat sommige namen een andere betekenis krijgen in het buitenland. Wanneer Floor voor een buitenlandse stage in Londen solliciteert, kan dat voor grappige situaties zorgen. Maar ook binnen België kunnen sommige namen voor verwarring zorgen. G- en H-klanken worden bijvoorbeeld niet overal hetzelfde uitgesproken.

Mijn oudste noemt Marjan. Omdat ik van de naam Maria hou, maar in West Vlaanderen durft men dit nogal raar uit te spreken. Daarom is het Marjan geworden.

Michèle Hurez uit Eeklo

We kozen Rowan. Natuurlijk omdat we hem mooi vonden maar ook omdat het zowel in het Frans, Nederlands en Engels mooi uitgesproken kan worden. Onze namen, Robrecht en Lieve, zijn heel moeilijk in een andere taal.

Lieve Verstuyft uit Herzele

Films, series en boeken

Inspiratie zit overal! Maar veel luisteraars lieten zich inspireren door hun favoriete films, stripboeken of zelfs een presentator.

Onze dochter heet Sophie. Die naam heb ik in mijn kinderjaren leren kennen uit Robbedoes. Dat was een lief meisje dat zich toen al verplaatste met een vliegende bol.

Josette Heymans uit Ternat

Mijn zoon heet Lieven. Lieven Verstraete was mijn inspiratie.

Anne Marie De Keersmaecker uit Puurs

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!