Koning Filip bezoekt het 9/11 Memorial: "Ik weet nog waar ik was op het moment van de aanslagen"

dinsdag 11 februari 2020 - 16:42
Koning Filip en Koningin Mathilde waren de voorbije dagen in New York op werkbezoek. Ook op het programma: een bezoek aan het 9/11 Memorial. Royaltywatcher Wim Dehandschutter reist mee, samen met enkele agenten die de aanslagen in ons land meemaakten. Wim doet verslag in Spits.

Karima en Ben zijn twee agenten die de aanslagen van 22 maart in Zaventem van dichtbij meemaakten. Karima werkt bij de Federale politie en was die dag aan het werk in de luchthaven. "De eerste bom is achter mijn rug afgegaan. Dan ga je op automatische piloot omdat je niet goed weet wat er precies aan de hand is. Maar nadat de tweede bom was afgegaan, wist ik dat het niet goed was. Dan probeer je slachtoffers te helpen en te doen wat kan."

Ben is lid van de luchtvaartpolitie en verloor een been tijdens de aanslagen. Hij was meer dan 2 jaar buiten strijd. "Ik werk nu terug halftijds en kan kiezen tussen bureauwerk of op patrouille gaan. Ik heb goede dagen, maar sommige dagen heb ik ook veel pijn."

Lotgenoten

Het is voor hen belangrijk om mee te reizen naar New York. Ze willen hun Amerikaanse collega's eren die hetzelfde meegemaakt hebben op 9/11. Maar voor Karima is het ook deel van het verwerkingsproces. "Ze hopen dat de aanslagen in Brussel nooit vergeten worden", vertelt Wim. "Daar is toch wel wat bezorgdheid over." Voor Ben gaat het bezoek aan het 9/11-memorial moeilijk worden. "Ik kan niet goed inschatten wat het met mij gaat doen. Soms word ik emotioneel van kleine dingen, terwijl grote gebeurtenissen mij dan weer niets doen."

Iedereen weet nog waar hij of zij was tijdens de aanslagen op de Twin Towers. "Ook koning Filip", vertelt Wim. "Hij vertelde dat hij op handelsmissie was in Marokko, toen nog als kroonprins. Mathilde bleef thuis. Zij was toen hoogzwanger van Elisabeth." 

Hun bezoek aan New York eindigt op een positieve noot. Ze brengen nog een bezoek aan Broadway en gaan naar 'West Side Story' kijken. "Daar werken Ivo van Hove en Anne Teresa De Keersmaeker nu aan mee." Een Amerikaanse klassieker met een Belgisch sausje dus!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!