Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Koop je nu nog een huis? Zet extra voorwaarde in je compromis voor een grotere kans op de woonbonus

do 10 okt. - 1:58

De aankondiging dat de Vlaamse regering de woonbonus gaat schrappen, zorgt voor een stevige stijging in de verkoop van vastgoed. Sommige kopers willen op zeker spelen om toch nog van het voordeel te kunnen genieten en voegen daarom een extra voorwaarde toe in de verkoopovereenkomst.
© Foto: Getty

De woonbonus is een belastingvoordeel voor iedereen die een woonlening heeft. Zolang de lening loopt, kan je elk jaar een stukje in de belastingen inbrengen, wat ervoor zorgt dat je minder belastingen moet betalen. Dat belastingvoordeel verdwijnt dus in 2020 voor iedereen die dan een eerste woning koopt. Anderzijds gaat de regering wel de registratierechten verlagen, van zeven naar zes procent. Maar die twee wijzigingen wegen niet tegen elkaar op. Voor een alleenstaande gaat het op lange termijn over een verschil van meer dan 17.000 euro, voor een koppel bijna 37.000 euro.

Daarom willen veel mensen nu nog snel een lening afsluiten: als hun verkoopakte voor 31 december is getekend, kunnen ze nog genieten van de woonbonus. Zo ondervond ook Spits-redacteur Sam De Meulder, die zijn woning wil verkopen. "We hebben 19 biedingen gekregen, waarvan sommige kandidaat-kopers ook bewust een hoger bod hebben gedaan, omdat ze nog op de woonbonus rekenen."

Sam kwam tot een akkoord met de hoogste bieder en deze week wordt het compromis getekend. In dat compromis staat wel een bijzondere toevoeging, zo legt Sam uit: "De akte moet verleden worden voor 31 december van dit jaar. De kopers willen met andere woorden zeker zijn dat ze nog kunnen profiteren van de woonbonus en dat hebben ze nu contractueel vastgelegd."

"De kans is groot dat de techniek nu wel meer zal gebruikt worden door kopers"

Bart Van Opstal van de Federatie van het Notariaat zegt dat er niets mis is met deze techniek. "In de praktijk komt het al eens voor dat je een overeenkomst maakt, waarin staat de overeenkomst pas definitief wordt tussen de koper en verkoper op het moment dat de akte getekend wordt bij de notaris. Je kan daar een voorwaarde aan koppelen. Wordt de voorwaarde voldaan, dan is de verkoop geschied, wordt de voorwaarde niet voldaan, dan heb je geen koop. De kans is groot dat die techniek nu wel meer zal gebruikt worden door kopers die een veiligheid willen inbouwen om zoveel mogelijk kans te maken om nog te kunnen genieten van de woonbonus." 

Verkopers kunnen er op deze manier zelf ook munt uit slaan, al loop je wel het risico dat de koop alsnog afspringt. "Een koper is nu sneller bereid om de vraagprijs te geven zonder te onderhandelen, of die is misschien zelfs bereid om meer te geven dan de vraagprijs. In zo'n geval kan je als verkoper het risico nemen om de voorwaarde te accepteren. Als de akte op tijd wordt verleden, doe je als verkoper een goede zaak. Als het niet lukt, start je gewoon opnieuw met de verkoop."

"Geen garantie op slagen"

Of deze extra voorwaarde nieuwe kopers 100 procent zekerheid geeft op de woonbonus kan Van Opstal niet garanderen. "De normale doorlooptijd voor het opstellen van een akte is twee tot drie maanden, dus een garantie op slagen heb je niet. Wat ik kan aanraden is dat je zo snel mogelijk contact opneemt met je notaris, zodanig dat hij alle opzoekingen en formaliteiten kan doen én vraag hem meteen of hij de haalbaarheid zelf kan inschatten."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet