Kunstenaar Georges Schelstraete maakt standbeeld van Will Tura: "Ik wil laten zien wie de persoon is, wat hij doet en hoe hij denkt"

dinsdag 28 juli 2020 - 17:30
Will Tura
Will Tura
Op zondag 2 augustus zou Will Tura in zijn geboortestad Veurne gevierd worden voor zijn tachtigste verjaardag. Maar corona beslist er anders over. Tijdens de festiviteiten zou er in het Sint-Walburgapark een standbeeld onthuld worden, maar dat wordt uitgesteld naar een latere datum.

"Het standbeeld zal er ooit wel komen", vertelt beeldhouwer Georges Schelstraete in 'Spits met Niels'. "Het is alleen spijtig dat het kunstwerk er niet komt op de verjaardag van Will Tura." Het standbeeld maken was dan ook niet eenvoudig. "Er worden heel weinig standbeelden gemaakt van mensen die nog leven. Ik wou er ook iets aan toevoegen, zodat het niet alleen de weergave is van de persoon in kwestie. Het beeld moet voor mij ook een soort verhaal op zich worden. Ik wil laten zien wie de persoon is, wat hij doet en hoe hij denkt. Will heeft het definitieve standbeeld nog niet gezien. Hij heeft wel het wassen beeld gezien voordat het naar de gieterij ging en hij heeft het goedgekeurd."

Uitstel is geen afstel

Celine Mouton, schepen van Cultuur van Veurne, betreurt dat de festiviteiten rond de verjaardag van Will Tura niet kunnen doorgaan. "Wij waren heel wat van plan voor iemand die 80 jaar wordt en nog geregeld naar zijn geboortestad komt. Het zou een groot feest worden waar we heel wat mensen voor uitgenodigd hadden. Uitstel is geen afstel. Als de tijden terug goed zijn, gaan we een groot feest organiseren mét de onthulling van het standbeeld", besluit Celine Mouton. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!