Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: De Popcollectie

De Popcollectie

Led Zeppelin is vrijgesproken van plagiaat voor 'Stairway to heaven'. Ook deze artiesten werden beticht van plagiaat

di 10 mrt. - 10:24

De groepsleden van Led Zeppelin kunnen terug rustig ademen. Ze werden vrijgesproken van plagiaat voor 'Stairway to heaven'. Toch is dit niet de eerste keer dat er artiesten beschuldigd worden van het zonder toestemming kopiëren van andermans werk.
Led Zeppelin
© Michael Ochs Archives

Stairway to heaven - Led Zeppelin

De Britse rockgroep Led Zeppelin is vrijgesproken van plagiaat voor het liedje 'Stairway to heaven'. Nabestaanden van de overleden Randy Wolfe, de gitarist van de band Spirit, spanden de zaak aan, omdat zij vonden dat de intro van 'Stairway to heaven' te veel lijkt op het nummer 'Taurus' van Spirit. Zij wilden dat Wolfe alsnog vermeld zou worden als componist van de hit 'Stairway to heaven' en daar bovenop vroegen ze ook als schadevergoeding miljoenen dollars.
De jury heeft geoordeeld dat er geen sprake is van plagiaat.
 

Frozen - Madonna

In 2005 won de Belgische componist Salvatore Acquaviva een rechtszaak van Madonna. Volgens hem waren de eerste vier maten van ‘Frozen’ een kopie van zijn liedje ‘Ma vie fout le camp’ uit 1993.
De rechter gaf Acquaviva gelijk en besliste dat ‘Frozen’ niet langer gedraaid mocht worden op de Belgische radio en televisie. Op de Belgische versie van Madonna’s verzamel-cd ‘Celebration’ moest je vruchteloos zoeken naar het liedje ‘Frozen’. Madonna ging samen met haar platenfirma in beroep. Op 3 februari 2014 besliste het Hof van Beroep in Bergen dat Madonna toch geen plagiaat gepleegd had en dat ‘Frozen’ weer mocht gedraaid worden. 

Bittersweet symphony - The Verve

De grote mond van Mick Jagger viel in 1997 open bij het beluisteren van 'Bittersweet symphony' van The Verve. Het liedje bevat een sample van de orkestversie van 'The last time' van The Rolling Stones
Dit was aanvankelijk door de Stones zelfs goedgekeurd, maar toen het nummer werd uitgebracht, vond Allen Klein, beheerder van de rechten van 'The last time', dat de sample er iets te dik bovenop lag, met een rechtszaak tot gevolg. 
The Verve schonk de rechten van hun liedje integraal aan The Rolling Stones én Mick Jagger en Keith Richard worden voortaan ook vermeld als auteurs.

Blurred Lines - Robin Thicke & Pharrell Williams

In 2015 ontvingen de erven van Marvin Gaye 4,8 miljoen euro van Robin Thicke en Pharrell Williams. Hun hit 'Blurred lines' was afgekeken van de klassieker 'Got to give it up' van Marvin Gaye. Daarvoor kregen ze een veroordeling voor plagiaat op hun bord. Ook moeten Thicke en Williams de helft van de auteursrechten aan de familie van Marvin Gaye afstaan.

Gratitude - Ingeborg

Toen Ingeborg het liedje 'Gratitude' in 2017 opnam, vond ze geen gegevens van de componisten. Ze gaf dan maar haar eigen naam aan het liedje en Sabam vond het goed. Ingeborg had kunnen weten dat dit liedje ook in 2009 door de Amerikaanse zangeres Karen Drucker op plaat is gezet. De tekst van 'Gratitude' is gebaseerd op een oud gebed van Amerikaanse indianen en dat is niet auteursrechtelijk beschermd. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet