Luisteraar Lien start een petitie om terug te mogen zwemmen: "Als het in Nederland kan, waarom hier dan niet?"

donderdag 28 mei 2020 - 17:26
zwembad
Alessio Coser
Er circuleren petities om weer te mogen zwemmen. Onze voormalige collega Sigrid Spruyt heeft er één gestart en ook Lien Kooijman wil zoveel mogelijk handtekeningen om terug in het zwembad te mogen springen. Lien vertelde in 'Spits met David' waarom ze terug wil gaan zwemmen.

Lien Kooijman is recreatief zwemster en wil graag weer mogen zwemmen. "Ik ben een zeer groot zwemliefhebster en ben lid van triatlonclub 'No limit team'. Omdat er in het water geen weerstand is, is zwemmen supergezond. Zwemmen brengt misschien geen geld op, maar het is wel goed voor je gezondheid en dat hebben we nodig om het coronavirus te bestrijden!" Lien begon zondag met haar petitie. "Mijn doel was 1.000 handtekeningen. Momenteel zit ik al aan meer dan 3.300 exemplaren. Er is dus duidelijk een zeer grote nood aan water."

Chloor

Ze vindt ook dat de publieke indoorzwembaden open moeten. "Zeker omdat die in Nederland al open zijn sinds 11 mei. Ik zie geen reden waarom dat hier niet kan. Daar werken ze met een reservatiesysteem waardoor er minder zwemmers zijn. De redders zijn opgeleid om anders te redden. Voor de mond-op-mondbeademing gebruiken ze een tussenstukje en voor de rest moeten ze met 2 redders zijn. Dat betekent dat er meer redders nodig zijn. Je moet je zwemgerief al op voorhand aan hebben zodat je de kleedhokjes alleen na het zwemmen gebruikt. Er mogen ook geen douches gebruikt worden. In feite zou dat hier in België ook moeten kunnen." Kan het wel veilig en hoe groot is de kans op besmetting? "Viroloog Steven Van Gucht heeft gezegd dat het virus dood gaat in chloor. In zwemvijvers gaat het virus niet dood, maar het vermindert in kracht omdat er grotere watervolumes zijn."

Hier kan je de petitie van Lien ondertekenen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!