Mama Katleen Hendrickx: "Mijn kinderen blijven maandag thuis van school. Ik wil niet ontdekken wat er gebeurt als ze besmet worden"

donderdag 14 mei 2020 - 16:15
Morgen is er een proefdag voor onze scholen om uit de lockdown te komen en vanaf maandag 18 mei is het menens, heel wat kinderen mogen weer naar school. Maar niet alle ouders zullen hun kinderen naar school sturen.

Katleen Hendrickx uit Zoutleeuw heeft twee kinderen, Robbe zit in het eerste leerjaar en Alissa in het tweede leerjaar.  Maandag stuurt Katleen haar kinderen niet naar school.
"Ik sta zelf ook in een school in Wallonië", vertelt Katleen in 'Spits met David'. "Ik weet dus welke regels ze moeten hanteren. Kinderen kunnen geen kinderen zijn op school, ze moeten in hun bubbeltje blijven van 4 vierkante meter en dat vind ik moeilijk."

Vreemde wereld op school

Het zal op school ook een vreemde wereld zijn. Iedereen moet afstand houden, lijnen op de vloer, alcoholgel. "Ik zei het ook tegen mijn zoontje, je mag je vriendjes geen knuffel geven en je mag niet overal gaan waar je wil."

Wat als je kinderen besmet raken?

Andere ouders houden hun kinderen thuis omdat ze niet willen dat die proefkonijn worden. "Ik ben ervan overtuigd dat de scholen gaan doen wat ze kunnen om alle regels op te volgen", zegt Katleen. "Maar voor de weinige dagen dat de kinderen naar school moeten gaan, is dat het risico voor mij niet waard. Ze weten ook nog zo weinig over het virus, die ontstekingen bijvoorbeeld die je bij sommige kinderen ziet. Ik weet niet of er een verband is, maar ik wil het niet zelf ontdekken!"

Leerplicht is geen schoolplicht

"Ze missen hun vriendjes en ik zeg dan dat ze altijd eens kunnen bellen. De school of de lessen missen ze niet. De leerkrachten doen dan ook echt wel hun best met afstandsleren, oefeningen op afstand. Dat vinden Robbe en Alissa wel leuk." 

Er is geen schoolplicht, maar wel leerplicht. "Ik twijfel er niet aan dat wij dat gaan kunnen. We hebben veel steun van de leerkrachten én ik ben zelf ook leerkracht. Ze gaan wel alles leren wat ze moeten. En volgend schooljaar gaan de leerkrachten echt ook alles wel inhalen. Of het verplicht is om je kinderen naar school te sturen, weet ik niet. Minister Ben Weyts heeft ook beloofd om mild te zijn als ouders hun kind thuis laten." besluit Katleen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!