Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Margaux Mercier vanuit Australië: "Mijn visum verloopt bijna, en het is onmogelijk om een nieuw te vragen of vluchten te vinden"

do 26 mrt. - 3:51

De meest gehoorde boodschap de voorbije dagen is ongetwijfeld "blijf in uw kot!". Maar wat als je niet in je kot geraakt? Heel wat luisteraars proberen het ministerie van Buitenlandse Zaken te bereiken, maar dat is niet zo gemakkelijk. Toch dringt de tijd.

Margaux Mercier (23) is oorspronkelijk uit Gent, maar zit al 2 jaar in Australië. In april verloopt haar visum. Tijdens haar reis ontmoette ze Roy (26), een Australiër. Ze zijn nu al even een koppel en dan is het normaal om ook de ouders te ontmoeten. Voor ze terug naar België kwam, stond dat nog op haar to do lijst. Margaux en Roy kwamen toe bij zijn vader in een caravanpark en toen begonnen alle problemen, vertelt Margaux. 

"Ongeveer een maand geleden zouden we al liftend naar het zuiden gaan. Helaas! Toen begon de miserie eigenlijk al... Het werd enorm moeilijk om een lift te vinden.  Al werd het coronavirus nog niet serieus genomen, mensen lachten het weg en grapten om de wc-papierhamsteraars. Toch geraakten we op geen enkele manier aan een lift, terwijl dit normaal gezien helemaal niet zo moeilijk is. Ik merkte pas echt hoe ernstig het was, toen we een boeking hadden in een hostel in Sydney. Voor we toekwamen, werden we opgebeld met de vraag wanneer we in Australië waren toegekomen en of we dat konden bewijzen, anders konden we daar niet verblijven. Dat konden we gelukkig wel, maar niet iedereen..."

En zo ging het verder ...  

"Meer en meer mensen begonnen mondmaskers te dragen", vertelt Margaux. "Er kwamen minder mensen op straat. Central Station in Sydney was gewoon leeg. Roy zei dat het niet normaal was, ik wist natuurlijk niet beter want ik was er nog nooit geweest. Overal zie je posters in verband met het coronavirus en social distancing, maar vele mensen namen het nog steeds niet serieus. Iedereen is op de hoogte, maar toch houden ze geen afstand. Mensen lopen met mondmasmers rond, maar gaan nog steeds naar het strand. Mensen in de steden nemen het serieus, maar in de kleinere gemeenten niet."

Al 2 jaar van huis

Margaux kijkt er enorm naar uit om haar familie na 2 jaar weer te kunnen knuffelen, al lijkt het erop dat het weerzien nog even wordt uitgesteld. "Ik ben erg bang dat dit een lange tijd gaat duren.  Het is echt niet makkelijk om nog een vlucht te vinden die niet geannuleerd wordt, of die niet via Thailand vliegt of een land waar je nog effectief door kan als toerist. Ik hoor zo veel backpackers die opnieuw en opnieuw een vlucht boeken, dat het gewoon geen zin heeft."

 

"Ik ging mijn vlucht normaal 3-4 weken terug boeken, maar toen was deze miserie al begonnen en heb ik gewacht. Nu is mijn visum bijna verlopen, contact met de ambassade opnemen is vrijwel nutteloos, want zij verwijzen iedereen door naar een immigratie-advocaat en dat kan ik niet betalen. Alle immigratie-advocaten hebben het ook ongelofelijk druk, want elke ambassade verwijst iedereen door naar zo'n advocaat. Ik kan het ook niet betalen om een vlucht te boeken voor 1500 dollar. Zeker niet als je niet zeker weet of je effectief thuis geraakt. De kans is heel groot dat ik in een ander land vast zit waar ik helemaal niemand ken. Die gedachte maakt me enorm bang."

Dit land draait op toerisme. Dat is er op dit moment niet. Het ziet er dus niet goed uit...

— Margaux Mercier (23)

Wat nu? 

"Ik hoop dat ze een uitzondering maken voor mensen wiens visum binnenkort verloopt. Australië heeft mensen nodig om op boerderijen te werken. Ik hoop binnenkort een verlenging op een visum in geval van overmacht, zoals oorlog in eigen land, aan te vragen. Het ziet er niet goed uit. Binnenkort wordt het waarschijnlijk wel erger, omdat mensen zich niet genoeg aan de regels houden en ze niet beseffen dat het niet enkel om hun gezondheid draait."

"Veel mensen zijn hun job verloren, zowel lokale bewoners als reizigers. De overheid geeft iedereen die hun job heeft verloren, zelf de reizigers, een compensatie normaal gezien. Maar het ziet er niet goed uit, dit land draait op toerisme, en dat is er nu niet...", concludeert Margaux.  

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet