Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: De Popcollectie

De Popcollectie

Meer dan 40 miljoen exemplaren en toch werd Samantha niet rijk van 'Eviva España'. Maar wie dan wel?

do 23 jan. - 7:52

Dé klassieker van Samantha is 'Eviva España'. Mocht ze het succes goed ingeschat hebben, dan was ze nu zo rijk als de Spaanse zee diep is.
Samantha
© VRT

Dankzij haar moeder

We schrijven 1971. Nadat eind jaren 60 de zangeres Samantha opgevallen was tijdens onder meer Canzonissima en de Knokke Cup werd er voor haar een liedje geschreven dat haar leven zou veranderen.
Leo Caerts, orkestleider bij Will Tura, en tekstschrijver Leo Rozenstraten mijmerden tijdens een sombere herfstmaand over een zonnige vakantie in Spanje. Het duo zocht voor het liedje een krachtige stem en kwam zo bij Samantha terecht.
De zangeres was niet meteen wild van het liedje. Het was haar enthousiaste moeder die het woord 'hit' voor het eerst in de mond nam. Het bleek een profetisch woord te zijn.

Niet rijk van geworden

'Eviva España' werd na 'Un canto a Galicia' van Julio Iglesias de hit van het jaar 1972. Er gingen toen 127.000 verkochte exemplaren over de toonbank. Samantha besefte toen wat de gevolgen zouden zijn, mocht ze mede-auteur geweest zijn. Samantha: "Had ik toen geweten dat het nummer zo'n succes zou worden, dan had ik aangedrongen om te mogen mee tekenen en dan was ik nu een rijke mevrouw geweest. Maar ja, ik was toen nog jong en onervaren. Dat hele zakelijke gedoe daarrond sprak me niet aan." 
Ondertussen zijn er al meer dan 40 miljoen exemplaren van het liedje verkocht. De componisten Leo Rozenstraten en vooral Leo Caerts hebben er goed aan verdiend. 

Had ik toen geweten dat het nummer zo'n succes zou worden, dan had ik aangedrongen om te mogen mee tekenen en dan was ik nu een rijke mevrouw geweest. Maar ja, ik was toen nog jong en onervaren. Dat hele zakelijke gedoe daarrond sprak me niet aan.

— Samantha

Nummer 1 in Spanje

Samantha blikte ook een Spaanstalige versie in op tekst van Manuel de Gómez. Manuel had als Spanjaard meteen door dat 'Eviva España' geen keurig Spaans was en verving het door 'Y viva España'. 
Alleen had hij het blijkbaar iets té Spaans ingekleurd met nogal veel liefde voor zijn vaderland, wat de Basken en de Catalanen dan weer niet leuk vonden. 
Ook deze versie werd voor Samantha een groot succes. Ze stond meteen op 1 in de Spaanse Top 30 en werd uitgeroepen tot populairste zangeres van het moment. 

Een wereldhit

Begin jaren 70 kwam het massatoerisme op gang. De snelweg tussen Marseille en Barcelona was net klaar en aan de Spaanse kust schoten de appartementsgebouwen als paddenstoelen uit de grond.
'Eviva España' was het ideale promotieliedje voor de reisbureaus om de toeristen naar Spanje te lokken.

Spaans volkslied

In 1973 werd 'Y viva España' opnieuw ingezongen door de Spaanse populaire zanger Manolo Escobar. Ook deze versie werd een geweldige hit, goed voor miljoenen verkochte exemplaren. Het werd meteen een nationaal volkslied, dat nog vaak te horen is op tal van feesten en sportmanifestaties. 
In 2010 werd het door alle Spaanse supporters gezongen na de finale van het WK-voetbal in Zuid-Afrika. Nederland verloor toen van Spanje met 1-0.
Als het Catalaanse F.C. Barcelona op bezoek is bij de grote concurrent Real Madrid, durft de spionkop van de thuisploeg de bezoekers wel eens jennen met het zingen van 'Eviva España'.

Viva Vlaanderen

Als je meer wil weten over het leven en werk van Samantha, surf dan naar vivavlaanderen.be

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet