Niet elke antibacteriële handgel heeft nut: "Er moet minimaal 70% ethanol in zitten"

maandag 29 juni 2020 - 08:02
5 merken handgel getest
De ene antibacteriële handgel is de andere niet. Sommige gels doden te weinig bacteriën en zijn dus weggesmeten geld. Om van het valse gevoel van veiligheid nog maar te zwijgen.

Antibacteriële handgels: je vindt ze bij de apotheker, in cosmeticawinkels en in grote supermarkten. Alle gels beloven propere handen na gebruik maar dat klopt niet. Sommige gels doden te weinig bacteriën en zijn dus nutteloos.

Andere gels werken wel. 't Is te zeggen: het is bewezen dat ze virussen en bacteriën doden. Maar het is helaas veel minder bewezen dat je daardoor uiteindelijk niet ziek wordt.

Schieten met een kanon op een mug

Te veel bacteriën doden kan zelfs een omgekeerd effect hebben, zegt wetenschapsjournalist Koen Wauters.

Zo'n gel doodt namelijk ook alle goede bacteriën die op je huid leven. Als je daar te veel mee knoeit, verstoor je het natuurlijke evenwicht.

Vergelijk het met antibiotica: de reden waarom je daar diarree kan door krijgen is omdat ze ook de goede bacteriën in je darm doden.

Probeer in de eerste plaats het contact met schadelijke bacteriën en virussen te vermijden door je handen geregeld goed te wassen. Ververs ook regelmatig je schotelvod en gebruik een aparte snijplank voor vlees/vis en groenten.

70% Ethanol

Vuile handen maar geen water en zeep in de buurt? Dan kan een antibacteriële gel een oplossing bieden.

In zo'n gel zit ethanol en/of propanol, stoffen die bacteriën en virussen doden. Voor een efficiënte werking moet er minsten 70% ethanol in de gel zitten. Tenzij er ook nog propanol in zit, dan volstaat een kleinere dosis ethanol.

Assanis en Care Plus

De Inspecteur testte 5 merken handgel. Herman Goossens, professor microbiologie aan het Universitair ziekenhuis Antwerpen, bekeek de samenstelling:

  • Assanis: bevat voldoende ethanol in én ook propanol. Het is een goeie gel.
  • Care Plus: bevat ethylalcohol en ook propanol. Dat is voldoende.
  • Sanihand: op het etiket staan geen hoeveelheden vermeld. Dat is niet oké.
  • Kruidvat: er zit maar 63% ethanol in een flesje, dat is te weinig voor een goeie werking.
  • Rituals: op het etiket staat een waslijst aan stoffen maar die zorgen vooral voor een goede geur. Je kan niet zien of er voldoende antibacteriële stoffen in zitten.

Interessante conclusie: Hoe lekkerder een gel ruikt en hoe minder die plakt, hoe groter de kans dat het geen degelijk product is.

 

Overdrijf niet

Een degelijke antibacteriële gel kan een goeie vervanger zijn voor water en zeep. Op voorwaarde dat je de gel goed gebruikt.

Neem voldoende gel en wrijf die goed in over de volledige oppervlakte van je handen. De gel heeft ongeveer 30 seconden nodig om op te drogen, dat is ook de tijd die nodig is om bacteriën te doden. Het heeft dus geen zin om je handen vroeger af te drogen of ze nadien te gaan wassen.

Een flesje handgel in huis halen voor als er iemand in je huis ziek is, is een goed idee maar je moet niet overdrijven. Je blijft proper genoeg als je regelmatig je handen wast met water en zeep!

Koop ook geen poetsmiddel, tandpasta of cosmetica waar anti-bacteriële middelen in zitten. Die zijn volgens professor Goossens absoluut overbodig.

Heb je jonge kinderen en zit je in met hun hygiëne? Weet dan dat een vuile omgeving net goed is voor hun resistentie. Wanneer baby's en jonge peuters met te weinig vuil in contact komen, leert hun immuunsysteem het verschil niet kennen tussen 'vuil' en 'gevaarlijk'. Dat kan op latere leeftijd leiden tot meer allergieën.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!