Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Rog is vis van het jaar: ontdek enkele recepten!

In de keuken

wo 25 aug. - 6:00

De rog is de nieuwe vis van het jaar. Het is al de 33ste keer dat een vis in de schijnwerpers wordt geplaatst. Bedoeling is om de verscheidenheid van de vangst van de Vlaamse vissers in de kijker te zetten. Na tong en pladijs (vorig jaar vis van het jaar) wordt rog het meeste aangevoerd in de Vlaamse havens. 

De verkoop van rog - een bijvangst van de tongvisserij - stijg sinds 2018 geleidelijk, maar er is nog veel potentieel en daar kan de vis van het jaar bij helpen.  Ondanks de grote aanvoer én het feit dat de vissoort betaalbaar is, is ze niet bekend bij alle Vlamingen. Het overgrote deel van de vangst wordt verkocht in speciaalzaken (45%) en op de markt (29%).

Klaarmaken

De rog kan je bijna helemaal opeten. Er zitten immers geen graten in. Door de vis te bakken wordt het kraakbeen flexibel en kan je die ook gewoon eten. Maar je hebt wel wat geduld nodig.

De vis kan je best bakken op een laag vuurtje met genoeg olie en/of boter en daarna serveren met een dressing en wat kappertjes.

De rog is ook lekker op de BBQ met wat dressing en salade. Perfect voor het zonnige weekend dus!

Hieronder vind je alvast twee receptjes met rog, met dank aan Jeroen Meus. Smakelijk!

Gebakken rog met tomatensaus

Rog met sjalottenvinaigrette en aardappelen

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet