'Smells like Teen Spirit' van Nirvana zorgde 30 jaar geleden voor een muzikale aardverschuiving

vrijdag 10 september 2021 - 07:00
Smells like Teen Spirit
30 jaar geleden leerde de wereld een nieuw muziekgenre kennen. Grunge werd gelanceerd dankzij de klassieker 'Smells like Teen Spirit' van Nirvana.

De ultieme popsong

30 jaar geleden zorgde de single 'Smells like teen spirit' van Nirvana voor een kleine aardverschuiving in de muzikale wereld. Met dit liedje zette Nirvana de grungemuziek op de kaart. Zanger Kurt Cobain wou de ultieme popsong schrijven en daarvoor liet hij zich inspireren door de muziek van The Pixies.

God is gay

Begin jaren 90 had Kurt Cobain een relatie met Tobi Vail, de drumster van de groep Bikini Kill. Haar favoriete deodorant was 'Teen Spirit'. Kathleen Hanna, de zangeres van Bikini Kill, bracht Cobain op het idee voor de titel van het lied toen ze "Kurt Smells Like Teen Spirit" op de muur van zijn slaapkamer schilderde na een nacht van graffiti spuiten en stevig drinken. Cobain had even daarvoor de graffiti 'God is gay' op de muren van een religieus centrum gespoten. Hij dacht dat het een abortuskliniek was. Zes maanden later kreeg Kathleen Hanna een telefoontje van Kurt Cobain of hij de tekst die zij op de muur geschreven had, mocht gebruiken voor een liedje. Cobain wist niet dat Teen Spirit een deodorant was. Hij dacht eerst dat Hanna hem een compliment wou geven voor zijn rebelse karakter en als iemand die de jeugd kon inspireren. 

Kort en klein slaan

Het idee voor de videoclip vond Kurt Cobain bij het liedje 'Rock And Roll High School' van The Ramones en de film 'Over The Edge', waarin opstandige kinderen amok maakten in een middelbare school. Voor de clip had Cobain jongeren tussen 18 en 25 jaar gerekruteerd, die twee dagen eerder bij een optreden van Nirvana aanwezig waren. De opnames duurden 12 uur. De figuranten werden gevraagd om gewoon op een tribune te zitten. Na een half uur waren ze het al beu en na 11 uur opname was er geen land meer te bezeilen met de boze jongeren, die de set kort en klein mochten slaan.

Strippers als cheerleaders

De meisjes die de cheerleaders in de video speelden, werden oorspronkelijk verondersteld onaantrekkelijk te zijn. In tegenstelling tot Kurt Cobain vond de regisseur dit geen goed idee. De cheerleaders werden aangeworven uit een plaatselijke stripclub en volgens de aard van het liedje 'Smells like Teen Spirit' werd op hun shirt het symbool van anarchie gedrukt. 

MTV

Een tijdlang weigerde MTV de video uit te zenden. Toen ze dat eindelijk wel deden, was het in hun alternatieve programma '120 Minutes'. Toen het nummer een hit werd, werd de video veel gedraaid.

Here we are, entertain us

De zin: "Here we are, entertain us", was iets wat Kurt Cobain altijd zei als hij naar een feestje ging.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!