Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

SOS Patat: "Vooral door massaal veel aardappelproducten uit diepvriezer te kopen, werk je overschotten weg"

ma 25 mei - 1:21

Met de campagne 'SOS Patat: red patatjes, eet frietjes' bundelen de organisatie Too Good To Go, een aantal supermarkten en diepvriesproducenten hun krachten om te voorkomen dat zo'n 750.000 ton Belgische aardappelen verloren gaan. "Al die aardappelen redden, zal niet meer lukken,' weet De Inspecteur (Radio 2), 'maar alle beetjes helpen."

"Eet twee keer per week Belgische aardappelen!" Die oproep komt er begin mei om onze aardappelboeren te steunen. Die geraken niet van hun aardappelvoorraden af, maar de oproep klopt niet helemaal. Je moet niet zomaar Belgische aardappelen kopen als je de boeren wil steunen die met overschotten zitten. Je kiest best voor Belgische aardappelproducten uit de diepvriezer. Want het zijn de grote voorraden ingevroren frieten, kroketten en zakken vol puree die ervoor zorgen dat de boeren met hun oogst blijven zitten.

Volle frigo's en diepvriezers

Veel Belgische aardappeltelers kweken aardappelen die geschikt zijn om te verwerken tot diepvriesproducten. Zoals frieten, kroketten, pommes duchesses, aardappelschijfjes of bolletjes of puree. De boeren die deze aardappelen telen, slaan de oogst op in grote opslagplaatsen en brengen de aardappelen dan naar de producenten die er diepvriesproducten van maken. 

Maar dat kan nu niet meer. Door een sterke daling van de export en de sluiting van een groot deel van de horecasector, blijven de diepvriesproducten in de koeling liggen. Dit heeft als gevolg dat de koelcellen van de aardappelverwerkers overvol zitten.

En omdat de boeren hun oogst niet naar de fabriek kunnen brengen, dreigen de aardappelen allemaal te verrotten in de opslagplaatsen. Op dit moment ligt er zo'n 750.000 ton aardappelen opgeslagen in ons land. 

Strijd tegen voedselverspilling

Too Good To Go trekt als organisatie tegen voedselverspilling ten strijde om toch nog zoveel mogelijk aardappelen te kunnen redden. De organisatie heeft de belangrijkste partijen in de sector rond de tafel gebracht waaronder de VLAM, de producenten van diepvriesproducenten en ook een aantal belangrijke supermarkten zoals Carrefour, Spar, Colruyt, Cora, Makro en Lidl. 

Het doel? Zoveel mogelijk klanten aansporen om Belgische diepvries aardappelproducten te kopen, zodat er weer stockruimte vrijkomt bij die grote producenten. In dat geval kunnen zij hun productie weer opstarten. 

Je kan er voor 99% zeker van zijn dat de aardappelproducten in de koelrayon van jouw supermarkt Belgisch zijn.

— Too Good To Go - Samen tegen voedselverspilling

Hoe herken ik de Belgisch aardappelen?

De aardappel is onze nationale trots. Je kan er voor 99% zeker van zijn dat de aardappelproducten in de koelrayon van jouw supermarkt Belgisch zijn. Het maakt niet uit welk aardappelproduct je koopt. Kies wat jij lekker vindt. En koop gerust een aantal zakken in één keer. Diepgevroren producten zijn lange tijd houdbaar. Het maakt ook niet uit welk merk je kiest. De Canadese producent McCain heeft bijvoorbeeld een fabriek in België. De aardappelproducten van McCain die in onze supermarkten liggen, zijn dan ook van Belgische origine. 

Enkel de klanten van Bofrost moeten wel opletten. De oorsprong van hun aardappelproducten is net als het bedrijf eerder internationaal. Zo komen hun rösti's uit Zwitserland. Klanten die kroketten of frieten willen bestellen van bij ons moeten letten op het bestelnummer, dat begint met 2.000.  

Frietjes van de frituur zijn niet diepgevroren

Als je frietjes haalt bij de frituur, zijn die meestal gemaakt van verse aardappel. En die worden meestal niet gemaakt op basis van de aardappel waarvan er nu overschotten zijn. De frietjes die je bij fastfoodketens zoals McDonalds of Quick eet, zijn vaak wel diepgevroren. En die komen meestal wel uit koelcellen van Belgische producenten. 

En let ook op voor je gezondheid. Dus varieer en kies ook eens voor ovenfrieten of frietjes uit een heteluchtfriteuse. Of sla nu een grote voorraad in en spreid het opeten van die producten over een langere tijd. Laat het smaken!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet