Soulzanger Bill Withers is overleden

vrijdag 3 april 2020 - 16:35
Bill Withers
Dave J. Hogan
Het is geen 'Lovely day' in Los Angeles. Bill Withers is overleden aan hartproblemen.

Geen 'Lovely day'

Soulzanger Bill Withers stierf op 81-jarige leeftijd in Los Angeles aan hartproblemen. Toch blijft hij onsterfelijk met de liedjes 'Ain't no sunshine', 'Lovely day', 'Lean on me' en 'Just the two of us'.

Toiletten van een Boeing 747

Bill Withers werd geboren op 4 juli 1938, de nationale feestdag van de Verenigde Staten. Hij was de jongste van 6 kinderen. Op 17-jarige leeftijd werd Bill soldaat bij de Amerikaanse Navy, waar hij onder meer therapie volgde om niet meer te stotteren. Na 9 jaren legerdienst zwaaide hij af en werd hij melkboer. Daarna werkte hij bij Ford en IBM, en mocht hij toiletten installeren in nieuwe Boeings 747. De liedjes die hij in deze periode schreef en aan de man wou brengen, hadden niet veel succes.

Grammy Award

Een demo met een aantal nummers belandde toch op het bureau van de muzikant Booker T. Jones, bekend van Booker T & The MG's, en met hem nam Bill Withers zijn eerste album op met daarop de klassieker 'Ain't no sunshine', meteen goed voor een Grammy Award. Met het tweede album 'Still Bill' had hij ook prijs. Hij raakte onder meer de mensen met het autobiografische liedje 'Lean on me'. Het gaat over zijn jeugd in het plaatsje Slab Fork in de staat Virginia.

In 1977 scoort hij nog een wereldhit met 'Lovely day'. In 1980 leent hij zijn stem aan het liedje 'Just the two of us', een samenwerking met Grover Washington, Jr. het nummer werd een klassieker in het lijstje van de populaire openingsdansen. Midden jaren '80 lag hij in onvrede met de muziekindustrie en stopte hij met het schrijven van liedjes. Hij bleef wel nog een aantal jaren optreden.

Muhammed Ali

In 1974 werd Bill Withers in Zaïre verwacht voor een optreden samen met James Brown, Etta James en BB King. Het concert was het voorprogramma van de historische boksmatch tussen Muhammad Ali en George Foreman.

Rock 'n Roll Hall of Fame

In 2015 werd Bill Withers opgenomen in de befaamde Rock 'n Roll Hall of Fame.

Corona

Het liedje 'Lean on me' is momenteel het strijdlied tegen het coronavirus in de Verenigde Staten. In 2017 werd dit nummer ook een troostlied voor de slachtoffers van de orkanen Harvey en Irma.
Eerder werd 'Lean on me' gespeeld bij de eedaflegging van zowel Bill Clinton als Barack Obama als president.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!