Soundtrack van de dag: 5 nummers die over school gaan

maandag 2 september 2019 - 14:02
Boeken en schoolbank
Begin september halen we de liedjes over de school uit de kast. Niet elke artiest heeft aan deze periode goede herinneringen over gehouden.

2 september is voor meer dan 1 miljoen kinderen en jongeren de dag dat ze terug naar school mogen en daarbij meteen uitkijken naar de grote vakantie ... binnen 10 maanden.
In de muziek zijn er een aantal artiesten die aan deze periode goede en minder goede herinneringen hebben. En dat werd de inspiratie voor liedjes die met het onderwerp "school" te maken hebben.

Pink Floyd - Another brick in the wall

"Another brick in the wall" is een somber protestlied. Het staat op de dubbel-LP "The Wall" van Pink Floyd. Een album dat deels gebaseerd is op het persoonlijke leven van Roger Waters. Hij schreef dit liedje vanuit zijn ervaring op de Cambridgeshire School for Boys. Hij was kwaad op de onderwijzers die meer bezig waren met het stil houden van de kinderen in plaats van lesgeven.
In de voormalige Engelse koloniën was men niet blij met het liedje. Men vreesde dat het jongeren zou oproepen tot opstand tegen het onderwijssysteem van kostscholen. Ook in Zuid-Afrika werd de single niet gedraaid.

We don’t need no education. We don’t need no thought control. 

Another brick in the wall - Pink Floyd

Madness - Baggy trousers

"Baggy trousers" was het antwoord van Madness op "Another brick in the wall" van Pink Floyd. Zanger Graham "Suggs" McPherson had betere ervaringen met de school waar hij als kind naartoe ging. Het was een school waar het er losser aan toe ging.
De titel van het liedje "Baggy trousers" verwijst naar de wijde broeken die ze op school moesten dragen.

Oh what fun we had, but did it really turn that bad? 

Baggy trousers - Madness


Cat Stevens - (Remember the days of the) Old schoolyard

De inspiratie voor "(Remember the days of the) Old schoolyard" vond Cat Stevens bij zijn goede herinneringen aan de speelplaats van St. Joseph's-school in Londen. Daar was Stevens ook naar school geweest.
Het is het laatste liedje dat hij onder de naam Cat Stevens heeft uitgebracht. Daarna ging hij door het leven als Yusuf Islam.

Remember the days of the old schoolyard. When we had simplicity and we had warm toast for tea and we laughed

(Remember the days of the) Old schoolyard - Cat Stevens

Will Tura - Eerste schooldag

In 1968 brengt Will Tura zijn achtste album uit met de titel "N° 6". Met daarop het liedje "Eerste schooldag". Het is een duet met Frida, een jonge zangeres.
Ondanks de vrolijke melodie gaat het liedje over de angsten en de tranen aan de schoolpoort.

Maar wees blij dat je naar school mag, anders blijf je dwaas en dom.

Eerste schooldag - Will Tura

Raymond Van Het Groenewoud - Mijn schoolgaande jeugd

In 1975 neemt Raymond Van het Groenewoud het liedje "Mijn schoolgaande jeugd" op. Ook hier een vrolijke melodie met een minder aangename tekst. Raymond heeft blijkbaar veel afgezien met leraars en de prefect. Of zou het omgekeerd zijn?

Als ik dan ook een klein kwartiertje vrij had en de ferme greep van de prefect waarbij de botten kraakten.

Mijn schoolgaande jeugd - Raymond Van Het Groenewoud

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!