Speelpleincoördinator: “Het was een hectische opstart door onduidelijke richtlijnen, maar het is een verademing om deze week te starten”

maandag 6 juli 2020 - 19:03
Tijdens de zomer zetten we iedere dag een beroepscategorie of community in de spotlights. Mensen die op hun manier onze zomer opfleuren en aangenaam maken. Vandaag zijn het de speelpleinwerkers. Dylan Vanwassenhove is 18 jaar en is één van onze sterren van de zomer. Hij is animator van speelpleinwerking Zwiebel in Ledegem. Ook Mieke Aelvoet is één van onze sterren. Zij is coördinator en houdt een oogje in het zeil.

“Ik ben als kind altijd naar het speelplein geweest. Ik speelde nooit gewoon op straat, omdat het speelplein altijd heel plezant was. Dat is de reden waarom ik zelf ook animator ben geworden. Nu ben ik dat al 3 jaar. Ik ben iemand die graag thuis zit achter de schermen, maar sinds ik op het speelplein sta, kom ik meer buiten", vertelt Dylan Vanwassenhove aan Niels Vandeloo in 'Spits.'

“We proberen zo goed mogelijk de kinderen en tieners in het oog te houden, mét wat speelruimte. We laten ze vrij los, maar houden wel genoeg toezicht zodat er niets fout loopt. Dit jaar is ook het eerste jaar dat we een groep tieners hebben op het speelplein in Ledegem. Er was zeker nood aan. We kregen meer en meer de vraag naar een tienerwerking, én ik mag ze verwelkomen!”

Speelplein tijdens Corona

“We hebben op het speelplein verschillende bubbels: kleuters, lager en tieners. Iedereen heeft zijn eigen plekje op het speelplein. Er kan natuurlijk wel veranderd worden. Vooral met de tieners moeten we voorzichtig zijn. Zij zijn een risicogroep (12+) en zijn vatbaarder voor het coronavirus. Wij moeten iedere keer het materiaal ontsmetten, ook het lokaal grondig ontsmetten, de deurklinken … Daar kruipt heel wat werk in.”

Ook Mieke Aelvoet, coördinator van de speelpleinwerking, vertelt: “Soms is het wel een gecontroleerde chaos, al is het beter dan vorige week. Er waren veel onduidelijkheden in verband met de correcte richtlijnen van de overheid. Ze waren niet voor alle ouders duidelijk, dus ook voor onze animatoren niet. Het was een hectische opstart, maar nu hebben ze veel geleerd en het is een verademing om deze week te starten. We hebben betere afhaalmomenten en worden de nieuwe afspraken en regels gewoon.”

“Het is niet eenvoudig, zeker niet als je het vergelijkt met andere zomers. Tijdens andere zomers hebben we de flexibiliteit om per dag en zelfs per halve dag in te schrijven. Nu moeten we verplicht met vooraf inschrijvingen werken om dit alles georganiseerd te krijgen. Spelletjes waarbij gezichten heel dichtbij elkaar komen, of ‘appeltje hap’ waarbij tien personen aan dezelfde appel moeten bijten, zijn deze zomer niet aan de orde. Daarnaast zitten we veel verder uit elkaar, we zijn meer verspreid aan het werk en communiceren met walkie talkies.”

Het was een hectische opstart, maar nu hebben ze veel geleerd en het is een verademing om deze week te starten. We hebben betere afhaalmomenten en worden de nieuwe afspraken en regels gewoon.

“In het animatorenlokaal heeft iedereen een mondmasker op. De animatoren zijn verdeeld onder verschillende contactbubbels. Het is zo dat ze binnen hun bubbel geen mondmasker hoeven te dragen, maar van zodra ze samenzitten in dit lokaal gaat het mondmasker wél op. Ook sommige kinderen lopen rond met een mondmasker. De - 12 jarigen hoeven geen mondmasker te dragen. Zij wassen hun handen heel veel en komen niet in contact met andere contactbubbels. Onze tieners zijn iets mobieler op de volledige werking. Zij moeten van zodra ze hun eigen bubbel verlaten wel hun mondmasker aandoen.”

“We hadden gevreesd dat ouders bang waren om kinderen naar het speelplein te sturen, of net omgekeerd. Dat ze gingen blij zijn dat na al die tijd hun kinderen terug wat afleiding krijgen. Aan de cijfers zie ik dat het helemaal gelijk loopt. We zien geen sterke daling of stijging.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!