Sportarts Frank Pauwels over sportmedisch onderzoek bij kinderen: "Als het maar om een uurtje sporten per week gaat, is het onderzoek niet zinvol"

vrijdag 24 januari 2020 - 12:06
Foto: Pexels
Sport Vlaanderen wil ons meer doen bewegen. Jong en oud, fit of nog niet zo fit, slank of iets minder slank. Het maakt allemaal niet uit, zolang we maar bewegen. Frank Pauwels, sportarts aan het Universitair Ziekenhuis van Brussel, is bezig met een sportmedisch onderzoek. Er gaan tegenwoordig heel wat stemmen op kinderen die gaan sporten medisch te laten testen. Maar is dat nodig?

Niet voor iedereen”, verduidelijkt Pauwels. “Maar de Vereniging voor Sport- en Keuringartsen ontwikkelde een tool om ons daarmee te helpen.” Via www.sportkeuring.be krijg je op basis van je leeftijd, de sport die je beoefent, de intensiteit waarmee je de sport beoefent en door het invullen van een vragenlijst, een advies over of je de test al dan niet moet ondergaan. Sommige verenigingen leggen hun leden die test al op. “Een aantal sportfederaties in Vlaanderen maken de test verplicht voor hun competitieatleten”, zegt Pauwels. Cycling Vlaanderen laat bijvoorbeeld hun competitieleden boven de leeftijd van 12 jaar jaarlijks screenen.”

 Wat gebeurt er tijdens zo’n sportmedisch onderzoek?

“Het hele lichaam wordt onder de loep genomen. Al wat te maken heeft met kwetsuren: de spieren, gewrichten en pezen worden grondig bestudeerd”, legt Pauwels uit. “De meeste mensen denken dat het om een hartonderzoek gaat, maar dat is slechts een onderdeel ervan. “De harttest wordt pas vanaf de leeftijd van 14 jaar uitgevoerd omdat het hart voordien nog niet volgroeid is.” Ook benadrukt Pauwels dat het sportmedisch onderzoek niet alle onderliggende aandoeningen kan detecteren.

Foto: Pexels

“Zoon of dochter medisch laten onderzoeken als ze op intensieve basis sporten”

“Bij sommige sporten, turnen bijvoorbeeld, beginnen kinderen al op jonge leeftijd intensief te sporten. Dan is zo’n onderzoek wel zinvol”, verduidelijkt Pauwels. “Dat is niet het geval als het maar om een uurtje sporten per week gaat. Kinderen moeten zich dan vooral heel erg amuseren.”

“Voor volwassen geldt dat als je nog nooit intensief gesport hebt en je opeens op intensieve basis een sport gaat beoefenen, joggen of fitnessen bijvoorbeeld, je er wel goed aan doet om je eerst te laten onderzoeken”, besluit Pauwels.

Meer informatie over of je je zoon of dochter moet screenen, vindt je op  www.sportkeuring.be.

 

Bekijk hier het volledige interview

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!