Straffe cijfers: 1 op 4 Vlamingen voelt zich soms eenzaam

dinsdag 11 december 2018 - 13:09
pixabay
Na een grootschalig onderzoek blijkt dat meer mensen met eenzaamheid te kampen hebben dan gedacht. Schrijfster Johanna Spaey verdiepte zich in de materie en komt nu ook met een boek over het onderwerp.

Volgens dit recente onderzoek worden vooral 20- tot 34-jarigen overmand door het donkere gevoel, maar eenzaamheidsspecialiste Spaey wil dit toch nuanceren: "In zulke onderzoeken wordt zelden het onderscheid gemaakt tussen mentale en sociale eenzaamheid. Aan de ene kant zijn er dus mensen die het gevoel hebben dat ze niet kunnen verbinden met de mensen rond hen. Aan de andere kant heb je in deze digitale tijden vaak het gevoel dat je dan wel constant omringd lijkt te worden door anderen, maar dat je je toch alleen op een eiland voelt. In dat laatste opzicht is het niet zo verwonderlijk dat de leeftijdscategorie van 20- tot 34-jarigen daar het vaakst mee te kampen heeft."
 

 

Eerst komt het eten, dan de Billy en dan pas de moraal

Johanna Spaey

Eenzaamheid  ≠ alleen zijn

Mensen die alleen leven zijn niet per se eenzaam, net zo min dat een relatie een gegarandeerd medicijn tegen eenzaamheid is. Alles hangt af van hoe je zelf in het leven staat. 
Als je alleen woont, kan je niet misschien niet meteen je verhaal van de dag kwijt aan iemand, maar je bent tegelijk spreker en toehoorder. Op die manier leer je jezelf beter kennen wat uiterst waardevol is. Je kan bovendien lekker je eigen zin doen en dat kan erg verrijkend zijn. Een relatie aangaan net om je minder eenzaam te voelen kan een omgekeerd effect hebben: als je geen verbinding voelt met je partner kan een diepgewortelde eenzaamheid nog overrompelender aanvoelen. 

Ikea brengt redding

Spaey heeft met 'Kleine encyclopedie van de eenzaamheid' geen roman of wetenschappelijk werk geschreven. Het is eerder een alfabetisch verzameling van teksten, gedichten, voorwerpen, films, ervaringen die ze heeft gebundeld tot een boek. Aan de hand van themawoorden probeert zo veel mogelijk vormen van eenzaamheid te benoemen. Opvallend, onder de i vinden we 'IKEA'. Spaey legt uit dat de meubelketen de alleenstaande goed gezind is: "In het Lourdes der alleenstaanden is er altijd een oplossing te vinden voor hun inrichting‑ en opbergproblemen. Omdat huizen per vierkante meter worden betaald, moet de single het met veel minder doen. Het compacte leven wordt verder samengeperst in stapeldozen en een beddenbank. Geen plaats voor rommel of herinneringen. 
Voor geen geld eet je bij Ikea balletjes in tomatensaus. Niemand kijkt je er aan als je er alleen zit te eten. Eerst komt het eten, dan de Billy en dan pas de moraal."

"Kleine encyclopedie van de eenzaamheid" van Johanna Spaey, uitgegeven bij De Geus.

Loading video...

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!