Tabakoloog Christine Plets: "Stoppen met roken is niet makkelijk, maar iedereen kan het"

maandag 31 mei 2021 - 10:18
Christine Plets
Radio 2
Het is ‘Internationale Dag tegen Tabak’. 20 procent van alle kankers wordt veroorzaakt door tabak en ook op hart- en vaatziektes heeft roken een grote invloed. Siska Schoeters sprak in ‘De Madammen’ met Christine Plets, tabakologe bij Tabakstop, een initiatief van Stichting Tegen Kanker.

Wanneer mensen willen stoppen met roken is dat meestal om drie redenen. Christine Plats noemt ze de drie G’s: “Gezondheid, geld en het gezin. Daarnaast zijn er ook heel wat andere voordelen aan stoppen met roken zoals een frisse adem, mooiere tanden, minder rimpels en meer kans op een zwangerschap. Dat zijn allemaal triggers die ervoor zorgen dat je een klik in je hoofd maakt, waarna je wil stoppen met roken.” 

Er bestaat geen ideale manier om te stoppen met roken. Die is voor iedereen anders.

Tabakoloog Christine Plats

Wat doet een tabakoloog?

"Een tabakoloog stelt veel vragen, luistert en geeft advies. Daarnaast bieden we ook steun en informeren we mensen over hulpmiddelen. Concreet leren we elkaar eerst kennen. Ik moet weten met welk type roker ik spreek. We maken dan een rookprofiel, de roker moet zich bewust worden van zijn eigen gewoontes. We gaan kijken hoe sterk de lichamelijke verslaving is, de psychologische reden en de sterke automatische gewoontes. De eerste stap is dus kijken wat je gewoontes zijn, hoe je die kan veranderen en welke hulpmiddelen je daarbij kunnen helpen. De tweede fase is een rookstopplan maken. Er bestaat geen ideale manier om te stoppen met roken. Die is voor iedereen anders."

Je hebt drie tot vier keer meer kans om te stoppen met roken als je begeleid wordt in combinatie met een hulpmiddel.

Tabakoloog Christine Plats

Iedereen kan het

Christine houdt er niet van als mensen zeggen: ‘Stoppen met roken is moeilijk’: “Stoppen met roken is niet makkelijk maar iedereen kan stoppen met roken. Maar door veel mislukkingen kan je het idee krijgen dat het jou niet lukt. We proberen de persoon dan terug wat zelfvertrouwen te geven en overlopen de stoppogingen. Zo kunnen we nagaan wat er misgelopen is.”

Resultaat

"Volgens studies en onze cijfers heb je drie tot vier keer meer kans om te stoppen met roken als je begeleid wordt in combinatie met een hulpmiddel. Gemiddeld zien we dat de helft van de mensen die de begeleiding volgt, gestopt is met roken op het einde. Als je het op jezelf probeert is die slaagkans lager. Na een jaar zou er maar vijf procent overblijven, en met begeleiding is dat twintig procent."

Heb je nog vragen of wil je zelf stoppen met roken? Dan kan je terecht bij Tabakstop voor informatie over stoppen met roken of een gratis persoonlijk traject. Meer informatie vind je op tabakstop.be of bel naar het nummer 0800 111 00.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!