Te veel alcohol op tv: "Alcohol is harddrug, maar vreemd genoeg sociaal aanvaard"

woensdag 11 september 2019 - 17:48
In 22% van de scenes in Thuis of Familie zit alcohol. Dat moet minderen zegt het expertisecentrum VAD.

Dat vindt ook alcohol-coach Michael Niclaus. Hij begeleidt mensen met een alcoholverslaving en was in het verleden zelf verslaafd. "Als je zelf drinkt, valt 't allemaal niet zo hard op", vertelt hij in Spits met David. "Het is pas wanneer je stopt, dat het opvallend wordt hoe vaak het in beeld komt. Alcohol is een harddrug, maar is bizar genoeg helemaal sociaal aanvaard."

Michael is intussen 8 jaar nuchter. "Als ik nu iemand op tv zie drinken, zorgt dat er niet voor dat ik goesting krijg in een glas. Maar als je pas gestopt bent, kan dat allemaal heel confronterend zijn. Je begint te twijfelen aan je keuze."

"Dat percentage moet absoluut naar beneden", pleit Michael. "Het beeld dat ze scheppen van een alcoholprobleem moet ook informatiever en realistischer. Zatte Rita uit Familie bijvoorbeeld is zo ver gedreven dat niemand er zich nog in herkent. Er wordt vooral heel hard mee gelachen. Ze zouden in februari misschien Tournée Minerale kunnen doortrekken in de series en een maand lang geen alcohol serveren. Kijkers herkennen zich vaak in personages of situaties, het zou een positief effect kunnen hebben en mensen aanzetten tot nadenken."

Beluister hier het gesprek met Michael

Radio 2: Spits met David
Michael Niclaus over te veel alcohol op tv

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!