Tom Van Hees over de strengere lockdown in Lissabon: "De boetes zijn verhoogd tot 500 euro voor het niet naleven van de regels"

vrijdag 26 juni 2020 - 17:15
Lissabon
Pixabay
Het virus is nog niet weg en kan ook makkelijk weer opflakkeren, waarschuwen 100den Vlaamse dokters vandaag. En kijk inderdaad maar naar Italië! Bepaalde appartementsgebouwen zijn er in quarantaine gezet. Ook in Lissabon zijn er nieuwe opflakkeringen en gaan ze weer in lockdown. Luisteraar Tom Van Hees woont en werkt in Lissabon. Hij vertelt wat er aan de hand is in 'Spits met David'.

"Het is niet zo erg als het in de media voorgesteld wordt. De lockdown is inderdaad verstrengd in een aantal gemeenten en vooral rond Lissabon. Het gaat over 19 gemeenten, waar een hoge concentratie is van nieuwe infecties. Eén van de oorzaken zou kunnen zijn dat er een aantal feestjes, georganiseerd door jongeren, geweest zijn. Volgens mij heeft het ook te maken met het feit dat dit een druk bevolkt gebied is. Dat heeft aanleiding gegeven tot het verstrengen van de maatregelen", zei Tom Van Hees in 'Spits met David'.

Verbod om alcohol te kopen 

Die feestjes doen wat denken aan hetgeen hier ook gebeurd is: "Er zouden feestjes geweest zijn in Lissabon en in het zuiden van het land. Wij houden ons hart vast betreffende de gevolgen hiervan. De maatregelen zijn aangescherpt in Portugal. De cafés moeten om 20 uur dicht en er mogen maar 10 mensen, in plaats van 20, bij elkaar komen. Om de jongerenfeestjes te ontmoedigen, is het nu ook verboden om alcohol te verkopen, zoals in de benzinestations. Ook de boetes zijn verhoogd van 100 tot 500 euro voor het niet naleven van de regels. Wat voor mensen die weinig verdienen toch wel heel streng is", vertelde Tom Van Hees.

Gezondheidszorg is niet van een hoog niveau

"Over het algemeen worden de maatregelen goed opgevolgd door de Portugese bevolking. De mensen zijn zich heel erg bewust dat de gezondheidszorg niet van een hoog niveau is."

Tui schrapt vluchten naar Lissabon

Reisorganisator Tiu heeft zijn reizen naar Lissabon de komende weken geschrapt: "Vanuit commercieel standpunt is het waarschijnlijk niet interessant om nu naar Lissabon te vliegen. Het toeristische centrum van Lissabon valt niet onder de verstrenging van de maatregelen. Sintra, een half uurtje rijden van Lissabon, valt wel onder de verstrenging. Het is ook in het belang van de gezondheid van de reizigers om niet teveel mensen naar een gebied te sturen waar het aantal infecties blijft stijgen", besluit Tom Van Hees in 'Spits'.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!