Trendwatcher Pieter Baert: “Na corona werken we misschien allemaal twee dagen per week van thuis”

donderdag 26 maart 2020 - 18:35
Waarmee zouden de trendwatchers op dit moment bezig zijn? Voor hen is dit een interessant periode. De geschiedenis gebeurt en we zitten er middenin. Trendwatcher Pieter Baert vindt dat enorm boeiend en hij lijst enkele trends op.

E-commerce

“Op dit moment zien we vooral dat heel wat trends die al bezig waren, aan het versnellen zijn. Denk bijvoorbeeld aan E-commerce. We kennen dat al langer, maar ik had nooit gedacht dat mijn ouders zouden overwegen om hun boodschappen online te doen. Ze zijn beiden eind 60 jaar - begin 70. En vandaag doen ze dat dus wel”, vertelt Pieter Baert trots.

“Vanmorgen kregen we een pakketje voor de kinderen met strips. Mijn ouders hadden die online gekocht. Normaal zouden ze hiervoor naar de winkel gaan. Ik las deze week dat bol.com een veelvoud aan toiletpapier heeft verkocht. Dus je ziet dat mensen die vroeger gewoon naar de winkel gingen, toch op E-commerce overschakelen. Vroeger was het, zeker voor ouderen, iets moeilijker, en ook voor mensen die digitaal iets minder sterk zijn. Maar vandaag zijn ook zij heel gemotiveerd omdat dan te leren.”

Online verassingsfeestjes zijn de max! Een goede vriendin was jarig, die hebben we via een videocall even verrast met twintig vrienden. Zo zat ze toch niet alleen op haar verjaardag!

Trendwatcher Pieter Baert

Video callen

Gisteren was een goeie vriendin van Pieter Baert jarig, dat wilden ze niet zomaar laten voorbijgaan. Ook hier ziet Pieter een trend: “Je kent het verassingsfeestjes idee? Dat mocht natuurlijk niet. We hebben dat dan maar online gedaan met een videoconference met twintig mensen. En ze hebben haar daarmee verrast. Anders zat ze ook maar alleen haar verjaardag te vieren.”

“Niemand is nog verbaasd als je vraagt: ‘Gaan we even video callen?’ Ik wilde vandaag nog een webcam kopen, maar zo goed als alle webcams zijn uitverkocht. Iedereen is thuis geïnstalleerd. Iedereen kent wat platformen waarlangs je vlotjes kan video callen.”

Online fietsen

Pieter Baert vindt het spijtig dat hij geen lange fietstochten in groep kan maken. “Al is er een goed alternatief”, stelt hij. “Je hebt een onlinewereld, Swift heet die, waarin je kan fietsen. Het lijkt een computerspel. Mensen verklaren je gek, zeker met mooie weer. Maar vandaag zijn heel wat mensen online aan het fietsen in de garage. Daarnaast heb ik ook een fitnesscoach die via conferencecalls en de laptop, oefeningen doorgeeft.”

 

Geen cash meer

“Als ik vroeger naar de bakker moest, ging ik eerst twee huizen verder naar de bank. Dan moest ik dat vuile geld aan een bakker geven die dan met dezelfde handen dat brood aanraakte. Ik vond dat toen al erg vies. ’s Avonds moest die bakker de kassa maken en dat vieze geld naar diezelfde bank brengen twee huizen verder. Vandaag kan je al helemaal zonder cash geld betalen, én is het zelfs verplicht. Dit gaan we blijven doen!

Staycation

"Vorig jaar was het heel hip bij mensen die met ecologie en duurzaamheid bezig zijn, om een staycation te houden. De vakantie van onze grootouders, daar komt het op neer. Je blijft thuis of in de buurt", vertelt trendwatcher Pieter Baert.

“Dat kan een goedkope vakantie in de Ardennen zijn, of aan de Vlaamse kust, of in de achtertuin. Vandaag mogen we niet vliegen en er is geen enkele zekerheid dat we deze zomer mogen vliegen. Maar ook in de toekomst wordt het misschien niet meer zo evident om een weekendje naar Barcelona te vliegen?

“Herinner je je al de doelen die we hebben voor duurzaamheid en de klimaatcrisis? Die halen we misschien wel allemaal nu! Dat zou goed nieuws zijn. Vandaag mag je niet vliegen, volgend jaar misschien wel weer? Maar misschien dat vliegen meer belast wordt.”

 

Als we weer iedere dag in de file staan, is het ook wel erg verleidelijk om één of twee dagen geconcentreerd thuis te werken. Vanaf nu kan dit! Werkgevers hebben door dat hun personeel niet de hele dag op Netflix of YouTube zit

Trendwatcher Pieter Baert

Thuiswerken

“Werkgevers en leidinggevenden hebben door deze periode ontdekt dat hun personeel niet de hele dag op Netflix of YouTube filmpjes aan het bekijken zijn”, gaat hij verder. “Het voordeel van één of twee dagen thuis werken, is groot. Al verlangen we vandaag wel naar een klassieke vergadering met slechte koffie en collega’s om een babbeltje mee te doen”, lacht Pieter.

“Maar als we binnenkort misschien weer iedere dag in de file staan, is het ook wel erg verleidelijk om één of twee dagen geconcentreerd thuis te werken. Ook bij scholen is dit het geval! Mijn kinderen kregen al lessen waarbij ze takenpakketten krijgen. Nu gaat de juf hen ook online begeleiden. Die platformen zullen wel blijven, verwacht ik.”

 

Vandaag en morgen

“Veel mensen beginnen boeken te schrijven, zijn creatief. Er zijn vandaag ook veel mensen die anders nooit zouden lopen, die dat nu wel doen. Alleen denk ik dat we sommige goede voornemens toch weer gaan opgeven zodra het niet meer hoeft. Een aantal effecten zijn blijvend, een aantal zaken ook zeker niet”, eindigt Pieter Baert.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!