Van plan om een huisdier te adopteren? Lees dan eerst even dit

maandag 10 december 2018 - 12:14
hond
Pixabay
Je denkt erover om een hondje in huis te halen (de kinderen vragen er al jaren om!), maar je bent bang dat je allergisch bent? Je bent best zeker voor je actie onderneemt!

Niks mooiers dan een asielhond of -kat een warme thuis geven, maar de droom kan al snel een nachtmerrie worden wanneer je allergisch blijkt te zijn. Rode ogen, overal jeuk en onhoudbare niesbuien? Beter voorkomen dan genezen, toch? 

Hoe test je jezelf?

Veel mensen hopen met een bloedtest al dan niet uit te sluiten of ze allergisch zijn aan dieren, maar dat is voorbarig. Als je nog nooit in contact ben geweest met bepaalde honden of katten heb je immers nog geen antistoffen aangemaakt en zal zo'n test dus geen uitsluitsel kunnen geven. Veel efficiënter is om in contact te gaan met het beestje in kwestie. 

Likjes uitwisselen? Geen goed idee!

De meeste mensen zijn allergisch aan het speeksel van een hond, dus honden die zich vaker likken zullen meer allergieën veroorzaken. Toch is het geen goed idee om je te laten likken door een hond. Hondenspeeksel bevat namelijk bacteriën die onschadelijk zijn voor de hond zelf, maar wél gevaarlijk - zelfs dodelijk - voor de mens. Gewoon aaien zal volstaan om duidelijk te maken of je allergisch bent of niet. 

Wat met katten?

Hoewel de bacteriën in kattenspeeksel niet zo gevaarlijk zijn als die in hondenspeeksel, is het voor allergische mensen vaak geen oplossing om een kat in huis te halen, integendeel. Katten likken zich immers nog meer dan honden en zullen dus fellere reacties opwekken. Sommige mensen krijgen zelfs instant rode ogen wanneer ze een huis huis binnenstappen waar ook een kat woont.

Oplossing?

De beste manier voor mensen met een honden- en kattenallergie om geen allergische reactie uit te lokken, is simpelweg om contact met het dier in kwestie te vermijden. Geen dieren met een vacht in huis halen, blijft dan de beste oplossing.

Niet getreurd: een mooi aquarium met enkele kleurige vissen is ook niet mis én je kan er ook je verhaal aan kwijt!
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!