Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Voor de taalliefhebbers onder ons: welke woorden staan nu al in het coronawoordenboek?

di 31 mrt. - 4:23

In deze coronatijden houden sommige mensen er een coronawoordenboek op na. Veel nieuwe woorden duiken op tijdens een nieuwe crisis. Ruud Hendrickx, taalraadsman van de VRT en hoofdredacteur van de ‘Van Dale’, het Groot Woordenboek van de Nederlandse taal, legt uit wat zo’n een nieuwe, onbestaande crisis doet met onze taal.

Het coronawoordenboek

“Het coronawoordenboek wordt bijgehouden door Tom den Boon. Hij is de Nederlandse hoofdredacteur van ‘De Dikke van Dale’. Hij is het gewend om de Nederlandse ontwikkeling in de taal bij te houden. Vandaag doet hij dat online met het coronawoordenboek”, legt Ruud Hendrickx uit.

 

“In dat woordenboek staan al meer dan driehonderd woorden. Dat zijn er heel veel. Ook een aantal bestaande woorden staan hier in, zoals aansteken (= besmetten). Maar natuurlijk ook een hele boel nieuwe woorden die bestaan uit het woord corona- en iets er achter: corona-angst, corona-aanval, … Zo heb je er tientallen. Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere woorden: thuisquarantaine, zelfisolatie, triagepunt, triagetent … Dat zijn nieuwe dingen die plots vaak te horen zijn”, gaat Ruud Hendrickx verder.

Blijvende woorden

“Niet al deze woorden komen in het woordenboek terecht”, gaat Ruud Hendrickx verder. “Een groot deel zal verdwijnen wanneer de crisis verdwijnt. We weten niet hoe lang dat zal duren. Een aantal andere woorden zullen wél blijven. Het woord ‘coronacrisis’ zal natuurlijk blijven bestaan. Misschien ook wel het woord zelfisolatie, omdat dat natuurlijk ook nog wel kan terugkomen. Er zijn een hele boel van die woorden die nu belangrijk zijn, omdat we die nu nodig hebben, maar die waarschijnlijk weer zullen verdwijnen omdat het probleem oplost.”

Er zijn heel wat Engelse, nieuwe woorden die erbij komen én het is erg moeilijk om een goed Nederlands woord te vinden dat exact hetzelfde wil zeggen

— Taalraadsman van de VRT Ruud Hendrickx

Engelse woorden

Er zijn ook heel wat Engelse, nieuwe woorden die erbij komen: lockdownparty, social distancing, … Toch heeft Ruud Hendrickx er alle begrip voor dat deze termen opduiken: “De mensen die met de crisis bezig zijn, zoals onze politici, onze virologen en andere wetenschappers, werken in een internationale context. Dan is het makkelijk om één woord te hebben dat overal gebruikt wordt. Het wordt moeilijker als wij, als openbare omroep, hierover moeten praten. Wij, als openbare omroep, zouden moeten kunnen duidelijk uitleggen aan luisteraars wat en hoe. Dat is met zo’n Engelse term vervelend.”

 

“Het is moeilijk om een goed Nederlands woord te vinden dat exact hetzelfde wil zeggen. Lockdown? Ik heb nog geen mooi voorstel gevonden, gehoord of gelezen om dat met één woord weer te geven in het Nederlands”, zegt Ruud. “Het is vaak moeilijk om hier één woord op te zetten. Bijvoorbeeld bij ‘social distancing’, dit betekent: blijf in je kot én blijf ver weg van anderen. Je kan hier misschien sociale distantie van maken, maar dat klinkt ook niet erg goed. Gelukkig zeggen we de laatste tijd gewoon ‘hou afstand!’, daar komt het uiteindelijk op neer”, besluit Ruud Hendrickx.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet