VRT NWS zoekt testgebruikers voor nieuwe app

woensdag 13 maart 2019 - 14:21
vrt.nws
Wil je graag een nieuwsaanbod krijgen, op jouw maat, zonder dat je hoeft in te geven welke thema's je wel of niet interesseren? Een keuze op basis van wat jij en anderen hebben gelezen, bekeken of beluisterd? VRT NWS wil dit in de toekomst aanbieden en zoekt vijfhonderd Vlamingen om een eerste testversie uit te proberen.

Om gerichter te kunnen informeren experimenteert VRT NWS met een nieuwe webapplicatie gebaseerd op artificiële intelligentie. Die maakt het mogelijk om lezers een nieuwsaanbod op maat te brengen. Het experiment kadert in een Europees onderzoeksproject geleid door VRT Innovatie en wordt gesubsidieerd door de Europese Commissie. Het project heeft als doel om software te bouwen die Europese, en dus ook Belgische, mediaorganisaties toelaat om hun lezers gepersonaliseerde, digitale nieuwsberichten aan te bieden. 

Ingaan tegen de zogenaamde "filterbubbel"

Deze nieuwe web-applicatie van VRT NWS, die de naam krijgt van VRT MyNWS, gebruikt software die leert uit jouw gedrag als lezer en je artikels aanbiedt die zowel inhoudelijk als contextueel beter aansluiten bij jouw profiel. Diezelfde technologieën worden ook ingezet om net het tegenovergestelde te doen: artikels aanbieden die inhoudelijk verrassen en ingaan tégen de “filterbubbel” die klassieke algoritmes makkelijk maken. Het experiment wil meten of mensen juist beter geïnformeerd raken als ze aanbevelingen krijgen, of juist niet.

Testers gezocht

Met de resultaten kan het projectteam nieuwe toepassingen verkennen, zoals meldingen in je app die op het gepaste moment komen, nieuwsbrieven die automatisch samengesteld zijn op basis van jouw interesses of een videoaanbod op maat. Geïnteresseerde testers kunnen zich vanaf vandaag aanmelden via deze link.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!