Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx: "Als we de dt-regel aanpassen, wat doen we dan met rest van de spellingsregels?"

di 20 apr. - 2:37

Moet de dt-regel verdwijnen? Nadat een Britse universiteit professoren had gevraagd om geen punten af te houden voor spellingsfouten van studenten is de discussie ook weer bij ons brandend actueel. VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx reageert op de dt-kwestie in 'Spits met David'.
© Foto: Unsplash

"De dt-regel is al bijna 200 jaar oud, en toch blijven we er fouten tegen maken. Voor heel veel mensen zijn de regels van de werkwoordvervoegingen heel logisch, voor anderen totaal niet en zijn het net heel willekeurige regels. De vraag is of we er iets aan kunnen doen én of dat wel nodig is", legt Ruud Hendrickx uit. "Want waar schort het precies? Is de regel echt te moeilijk? Of wordt de regel te ingewikkeld uitgelegd op school? Zijn kinderen te jong op het moment dat de regel wordt uitgelegd op school? En als we de dt-regel aanpassen, wat doen we dan met rest van de spellingsregels? Er zijn dus nog heel vragen hierbij."

"Zeker bij kinderen moeten we meer werken aan hoe ze zich kunnen uitdrukken, dan hoe ze kunnen spellen"

Ruud vindt dat er bij jonge kinderen meer focus op taalbeheersing dan op het kennen van de spellingsregels mag liggen. "Zeker bij kinderen moeten we meer werken aan hoe ze zich kunnen uitdrukken, dan of ze al dan niet juist kunnen spellen. Kunnen ze daarentegen wel heldere zinnen maken en kunnen ze grammaticaal correcte zinnen vormen? Kunnen ze op een prettige manier vertellen? Daar is ook iets voor te zeggen, vind ik. Het opschrijven van de taal is iets wat je daarbij nodig hebt, maar ik heb wel het gevoel dat we iets te veel bezig zijn met alle kleine details van de werkwoordvervoegingen."

Taal evolueert en ook de spellingsregels, de afspraken over hoe we de taal schrijven, zijn al aangepast in het verleden. Het is dus niet ondenkbaar dat de dt-regel zou verdwijnen. "Je mag niet vergeten hoeveel spellingregels we al hebben geschrapt, waar intussen nu geen haan meer naar kraait. Vroeger, 60 à 70 jaar geleden, schreven we bijvoorbeeld nog 'mensch' of 'visch', en was er een verschil tussen koolen en kolen, het ene was steenkool, het andere een groente. Dus, het kan echt geen kwaad om eens na te denken over een spellingregel en ons af te vragen, is de regel nog wel van deze tijd?"

Woensdagavond 21 april kan je deelnemen aan een debat in de Facebook-groep van VRT Taal over de dt-regel.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet