Wat is het verschil tussen gewone mondmaskers en FFP2-maskers?

donderdag 6 januari 2022 - 10:47
Foto Medimundi
Op dit moment gebruiken de meesten onder ons 'gewone' chirurgische mondmaskers, maar viroloog Marc Van Ranst sluit niet uit dat in de toekomst op bepaalde plaatsen - net zoals in Duitsland - de FFP2-maskers zullen verplicht worden. Wat is nu het verschil tussen beide types?

Grotere filtercapaciteit

"De FFP2-maskers hebben een veel grotere filtercapaciteit", aldus Marc Van Ranst. "Ze houden dus meer tegen, zodat je ze ook kan gebruiken om jezelf te beschermen. Chirurgische maskers houden alleen grote druppels tegen. Die hebben alleen zin als iedereen ze draagt in een ruimte. Op drukke plaatsen, een volle tram bijvoorbeeld, waar niet iedereen het masker altijd (correct) draagt, kunnen risicopatiënten bij zo'n masker gebaat zijn." 

Heeft het FFP2-masker ook nadelen?

Behalve dat ze misschien iets minder comfortabel zijn omdat ze strakker rond je gezicht zitten, is het nadeel van de FFP2-maskers dat ze wat duurder zijn. Je vindt ze tegenwoordig in de apotheker, in sommige supermarkten, online en zelfs in doe-het-zelfzaken. De prijzen verschillen behoorlijk wat, naargelang waar je ze koopt en hoeveel je er koopt, maar algemeen mag je aannemen dat een FFP2-masker zo'n 20 eurocent per stuk duurder is dan een gewoon chirurgisch masker

De productie van FFP2's is de voorbije maanden trouwens flink gestegen, waardoor de prijs al is gezakt en er zeker voldoende beschikbaar zijn.

Geen ventiel!

Let wel: koop geen FFP2-masker met een ventiel! Marc Van Ranst: "Zo'n ventiel gaat de ingeademde lucht wel filteren, maar niet de uitgeademde lucht en biedt dus geen bescherming voor de omgeving. Integendeel zelfs, eigenlijk zijn het een soort van superverspreidingsmaskers."

Verplicht? 

Zullen op bepaalde plaatsen FFP2-maskers in de toekomst dan verplicht worden? "Als je kijkt naar het meest recente GEMS-advies worden ze al vermeld op plaatsen waar het heel druk is", zegt Van Ranst. "Andere landen zoals Italië en Duitsland hebben zo'n verplichting al langer en we gaan wel in die richting, ja."

Medimundi verdubbelt productie FFP2-maskers

Medimundi - een spin-off van speelkaartenfabrikant Cartamundi in Turnhout - verdubbelt de productie van FFP2-mondmaskers, tot zo'n 14 miljoen maskers per jaar. Het bedrijf begon pas een jaar geleden met de productie van hoogwaardige mondmaskers.

Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx vindt het een goeie zaak dat zulke hoogwaardige maskers ook in ons land geproduceerd worden. "Die zijn zó strategisch in tijden van pandemie, maar misschien ook nog daarna", zegt ze. "Het is echt wel van kapitaal belang dat die strategische producten hier geproduceerd kunnen worden, zodat we niet meer afhankelijk zijn van de beschikbaarheid op de internationale markt."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!