Wie zijn dat?

woensdag 19 december 2018 - 12:00
Bestaan ‘Domino’ en ‘Roxette’ echt? Of zijn ze dichterlijke vrijheden? Een rondje namen noemen.

Jan Delvaux

2 BELGEN - Lena

De naamgeefster is Lena Adriaenssens uit Temse. Ze is de schoonzus van Rembert De Smet van 2 Belgen.

ABBA – Chiquitita

Geen persoon maar Spaans voor ‘klein meisje’. 

AC/DC – Whole lotta Rosie

Gebaseerd op Big Bertha, een grote struise vrouw met wie leadzanger Bon Scott van AC/DC een wilde nacht beleefde. ‘Na afloop zei ze: ‘Jij bent nummer 37 deze maand’’. Scott maakte Rosie van Bertha.

THE BEATLES – Eleanor Rigby

All the lonely people, where do they all come from?’, zingen The Beatles. Eleanor Rigby staat voor alle mensen die eenzaam zijn en worden vergeten. 

LEONARD COHEN – Suzanne

Over Suzanne Vaillancourt, de vrouw van een vriend van Leonard Cohen. Hij was smoor op haar maar daar bleef het bij. ‘I touched her perfect body with my mind’. Omdat er geen andere mogelijkheid was.

ROB DE NIJS – Zuster Ursula

Zuster Ursula is een figuur uit "Mijnheer Prikkebeen", het allereerste Nederlandse stripverhaal uit 1858. De tekst van Lennaert Nijgh is gebaseerd op de afscheidsbrief van Prikkebeen aan Ursula: ‘Lieve zuster Ursula, ik ga naar Amerika’. Bij Rob de Nijs wordt dat ‘Dag zuster Ursula, ik zie het hier niet zitten, ik ga naar Amerika’. Dezelfde strip was eerder al de inspiratie voor ‘Meester Prikkebeen’ van Boudewijn de Groot. Ook een lied op tekst van Lennaert Nijgh.

DEXY’S MIDNIGHT RUNNERS – Come on Eileen

Eileen was het eerste lief van zanger Kevin Rowland. Ze beleefden samen hun eerste sexuele ervaring. De tekst gaat over de dunne lijn tussen lust en liefde.

NEIL DIAMOND - Sweet Caroline

Diamond schreef dit nummer voor zijn tweede echtgenote Marcia Murphey. Het metrum van ‘Sweet Marcia’ klopte niet. Dus werd het Caroline.

DR HOOK & THE MEDICINE SHOW – Sylvia’s mother

Een waar gebeurd verhaal. Tekstschrijver Shel Silverstein belt vanuit een telefooncel naar zijn ex Sylvia Pandolfi. Hij krijgt haar moeder aan de lijn die hem tot zijn verbazing vertelt dat ze naar Mexico vertrekt om daar te gaan trouwen. Ondanks lang aandringen wil ze haar dochter niet doorgeven. Silverstein is ook de auteur van "A boy named Sue" en "The ballad of Lucy Jordan".

BOB DYLAN – Hurricane

Over Rubin ‘Hurricane’ Carter, een bokser die volgens Dylan onterecht in de cel zat op beschuldiging van moord.

MARIANNE FAITHFULL - The Ballad of Lucy Jordan

"The ballad of Lucy Jordan" is een nummer over een fictieve vrouw die een comfortabel bestaan leidt maar gek wordt. Ze eindigt in een psychiatrische instelling. 

MICHAEL JACKSON – Billie Jean

"Billy Jean" gaat over een vrouw die beweerde dat Jackson de vader was van haar kind.

JANIS JOPLIN – Me and Bobby McGee

Bobby is een fictief personage dat zowel een man als een vrouw zijn. Het verhaal gaat over een vriend/vriendin met wie de uitvoerder lang geleden heeft rondgezworven en die hij/zij nu uit het oog is verloren.

DOLLY PARTON – Jolene

Parton ontmoet na een optreden een jonge fan. Het meisje is 10 jaar oud en heeft prachtig rood haar en even mooie groene ogen. Ze heet Jolene

SOEUR SOURIRE – Dominique

Een lied over de Heilige Dominicus Guzman. Hij is de stichter van de dominicanen, de orde waartoe de zuster behoorde.

ROD STEWART – Maggie May

Een waar gebeurd verhaal over de vrouw bij wie Stewart op zijn zestiende zijn maagdelijkheid verliest. De titel is ontleend aan een oud folkliedje.

IKE & TINA TURNER – Proud Mary

Het origineel is van Creedence Clearwater Revival. Auteur John Fogerty zegt dat het over een stoomboot gaat op een rivier in het zuiden van de Verenigde Staten.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!