Zo begin je een terrastuintje op je balkon!

woensdag 5 mei 2021 - 09:38
Woon je op een appartement of in de stad en wil je ook moestuinieren? Dat kan! Want de meeste planten die in een moestuin groeien, kan je ook in potten planten! Natuurlijk doet de ene plant het beter dan de andere. Maar hoe begin je een terrastuintje op je balkon?

Stap 1: Dit heb je nodig

  • Potgrond (biologische moestuingrond)
  • Plantenbakken, manden, bloempotten, … (voor buiten!)
  • Fruit-, groente- en kruidenplantjes of zaden
  • Moestuinmest of plantenvoeding
  • Schepje, handschoenen en gieter

Stap 2: Planten

Erwten, radijzen, bieslook, sla, kerstomaatjes, munt, tijm, rucola, rozemarijn, peterselie, aardbeien, spinazie, basilicum, ze groeien allemaal in jouw terrastuintje! Zorg dat je bloembakken, manden en potten voldoende zuurstof doorlatend zijn. De meeste bloempotten hebben een gat aan de onderkant waardoor overtollig water kan weglopen.

 

Stap 3: Onderhouden

Elke plant of ieder kruid heeft vanzelfsprekend een andere verzorging nodig. Daarom is het belangrijk dat je goed de aanwijzingen op de verpakking volgt! Naast voldoende water, hebben de plantjes ook voldoende voeding nodig. Met de juiste voeding worden ze gezond en sterk! Geef ze daarom 100% natuurlijke meststoffen. Er bestaat mest specifiek voor fruit, groenten en kruiden! Die bestaan in de vorm van mestkorrels of vloeibare mest. Je geeft ze best wekelijks een keer extra plantenvoeding om de groei te optimaliseren.

Stap 4: Oogsten

Dit is voor velen de leukste fase van het tuinieren. En goed nieuws! Want een moestuin op je balkon brengt ook wat voordelen met zich mee. Je ziet sneller resultaat doordat een pot sneller opwarmt dan de grond. Vergeet daarom ook niet om frequenter water te geven. Wacht ook niet te lang met oogsten. Jonge groenten hebben vaak de meeste smaak en zijn dus het lekkerst!

Extra tip: Beplant de pot na de oogst met een ander kruid, fruit of groente. Door aan wisselteelt te doen, verlaag je de kans dat jouw moestuin ziektes of plagen over de vloer krijgt.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!