Asperges op Griekse wijze
di 3 mei - 9:30
Ze zijn er weer: de asperges!

Ze zijn er weer: de asperges! Veel mensen zitten al van deze winter te wachten op het nieuwe seizoen. De klassieke manier om ze klaar te
maken, op Vlaamse wijze met boter en eieren, is natuurlijk erg lekker.
Maar stel dat je het eens anders wil ? Iets minder zwaar misschien. Daarvoor zoeken we inspiratie in de Zuiderse keuken, bij chef Efgenia Karampatakis van Grieks restaurant ‘Orestis’ in Genk. Zij maakt voor ons asperges op Griekse wijze en aspergekroketten.
Asperges op Griekse wijze:
Ingrediënten
- 28 witte asperges
- 4 gekookte eieren
- 2 plakken feta (100g)
- 4 el gehakte platte peterselie
- peper en zout
- olijfolie
Bereiding
- Schil de asperges met een dunschiller. Kook de asperges in gezouten water gedurende 8 minuten.
- Schep ze uit het water en laat ze uitlekken op een keukendoek. Besprenkel de asperges lichtjes met
- olijfolie. Grill ze rondom goudbruin. Hak eigeel en eiwit apart fijn. Verkruimel de feta. Meng de
- eieren, feta en peterselie. Schik de gegrilde asperges op een bord. Voeg het eimengsel toe. Werk af
- met olijfolie en grof gemalen peper.

Aspergekroketten
Ingrediënten
- 1 kilo asperges
- 1 plak feta (100g), verkruimeld
- 2 eieren
- een handvol fijngesneden munt
- 1 ui, fijngesneden
- peper en zout
- bloem
- olie om te bakken
Bereiding
- Schil de asperges met een dunschiller. Kook de asperges in gezouten water gedurende +‐ 7 minuten.
- Schep de asperges uit het water. Laat ze goed uitlekken op een keukendoek. Snij de asperges in kleine plakjes.
- Klop de eieren in een kom los.
- Meng in een kom de asperges samen met de verkruimelde feta, fijngesneden munt, ui en de eieren.
- Goed mengen en kruiden met peper en zout. Voeg er een beetje bloem aan toe zodat het een vaste massa wordt.
- Verhit een pan met olie. Strooi wat bloem op een bord. Neem een eetlepel van het mengsel en wentel dit lichtjes door de bloem.
- Maak er een kroketje of een plat koekje van. Bak in de hete olie mooi goudbruin aan beide kanten.
- Serveer met een dipsausje van tzatziki of van Griekse yoghurt met fijngehakte groene asperges.
